Pilates u Nahli - za stabilnost i energiju!

03.02.2015 15:09:53
Pilates u Nahli - za stabilnost i energiju!

Treninzi pilatesa u Nahli održavaju se ponedjeljkom i srijedom u terminu od 19 do 20 h te subotom od 16.30 do 17.30, a vodi ih instruktorica Lejla Mirojević.

Treninzi pilatesa u Nahli održavaju se ponedjeljkom i srijedom u terminu od 19 do 20 h te subotom od 16.30 do 17.30, a vodi ih instruktorica Lejla Mirojević.

Mjesečna cijena ovog treninga je 40 KM, za članice Nahle 35 KM, za studentice 34 KM, za penzionerke 31 KM.

Koncept vježbanja poznat kao pilates razvio je njemački gimnastičar Joseph H. Pilates 1920-ih godina. Metoda pilatesa uključuje niz vježbi koje stavljaju naglasak na vaše mišiće abdomena koji zajedno s leđnim mišićima tvore "srž" snage odakle vaše tijelo crpi stabilnost i energiju.

Kako pilates djeluje na tijelo

Pilates učvršćuje i rasteže čitavo tijelo, stvarajući izdužene mišiće poput onih kakve vidimo kod plesača. Vrlo je popularan zbog svog specifičnog tretiranja mišićne mase, a i sam je Joseph Pilates radio kao službeni fizioterapeut s balerinama, cirkuskim plesačima i vojnicima tokom Prvog svjetskog rata.

Smatra se da postoje dvije varijante pilates vježbi koje su namijenjene različitim potrebama vježbača: fitness pilates i rehabilitacijski pilates. Pilates je zapravo fuzija između zapadnih i istočnih fizičkih sistema, što ga čini kompleksnijim od većine zapadnjačkih populističkih sistema "za uljepšavanje vašeg tijela", a opet ga poprilično udaljava od istočnih sistema koji ljudsko tijelo ne tretiraju odvojeno od psihe, religije, filozofije. Ono što pilates metoda obrađuje, odnosno posuđuje od istočnih sistema je disanje u skladu s pokretima tijela, mehanika tijela, ravnoteža, koordinacija, pravilno pozicioniranje tijela, svijest o prostoru, snaga i fleksibilnost.

Sve se vježbe izvode vrlo lagano, bez naglih pokreta ili pocupkivanja u mjestu. Treba naglasiti da se kod takvog vježbanja mišićni volumen ne pojačava, već postaje elastičan, vretenast i gibak. Kičma i zglobovi se vrlo dobro tretiraju pri vježbanju pilatesa, a pilates lopta je odlična kako za smanjenje bolova u leđima, tako i za bolje držanje tijela.

Informacije o rezervaciji termina možete dobiti na Nahlinom info desku (telefon: 710-650) svakim danom osim petka u periodu od 12 do 20 h.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Slobodno vrijeme