Isplate naknada boračkim kategorijama uskoro i putem BH Pošte

28.05.2021. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Isplate naknada boračkim kategorijama uskoro i putem BH Pošte

Time je data mogućnost izbora korisnicima branilačko-invalidskih naknada da iste primaju na adresu putem BH Pošte ili, kao i do sada, na račune u bankama.

Iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata  saopćeno je da je potpisan ugovor o poslovnoj saradnji s JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo o postupku isplata novčanih naknada korisnicima prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, u skladu s federalnim propisima.

Time je data mogućnost izbora korisnicima branilačko-invalidskih naknada da iste primaju na adresu putem BH Pošte ili, kao i do sada, na račune u bankama.

"Razlog za ovakvu poslovnu saradnju je velik broj molbi i upita korisnika koji su željeli da naknade na njihove adrese dostavljaju poštari putem JP BH Pošta. Imajući u vidu da je među korisnicima veliki broj starijih ljudi, bolesnih, teško pokretnih, odnosno onih koji nisu u mogućnosti odlaziti u banke i čekati u redovima kako bi preuzeli svoje naknade, Ministarstvo se odmah uključilo u rješavanje ovog pitanja", rekao je pomoćnik ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih branilaca FBiH Almin Škrijelj rekao je da je ovo veliko olakšanje za populaciju koju on predstavlja, jer je veliki broj roditelja poginulih branilaca koji su oboljeli ili žive u mjestima gdje nema filijala banaka kako bi preuzimali svoje naknade. Izrazio je zahvalnost Ministarstvu i uposlenicima koji su prepoznali značaj ovakve poslovne saradnje za boračku populaciju.

"Sada smo ljudima ponudili mogućnost izbora, da odluče da li će naknade i dalje preuzimati putem banke ili će se odlučiti na usluge JP BH Pošta i to je najmanje što smo mogli učiniti. Imajući u vidu pritisak i molbe naših korisnika u prethodnom periodu očekujem da će značajan broj naših korisnika s radošću dočekati ovu vijest i da ćemo im olakšati preuzimanje njihovih naknada - rekao je predsjednik Saveza RVI FBiH Esad Delić", saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti