Skromni efekti smanjenja stope obavezne rezerve: Milioni ostali u Centralnoj banci

25.03.2011. 09:48 / Izvor: Nezavisne novine
Skromni efekti smanjenja stope obavezne rezerve: Milioni ostali u Centralnoj banci

Mjera Centralne banke BiH od prije dva mjeseca o smanjenju stope obavezne rezerve za komercijalne banke radi podsticanja privrede dala je skromne efekte, potvrđeno je u Centralnoj banci BiH.

Ova institucija je početkom 2011. godine smanjila obavezne rezerve banaka na kratkoročne depozite do jedne godine sa 14 na 10 posto i tako oslobodila 300 miliona KM u nadi da će to imati posredne efekte na likvidnost realnog sektora.

"Moram biti iskren da za sada ne vidimo neke efekte u realnom sektoru. Sredstva banaka iznad obvezne rezerve nakon oslobađanja ovog novca povećala su se za 200 miliona KM, sa 1,6 na 1,8 milijardi KM, pa je pretpostavka da je od oslobođenih 300 miliona KM plasirano oko 100 miliona", kaže Kemal Kozarić, guverner CB BiH.

Konstatuje da je oslobođenim sredstvima podignuta likvidnost privrednih subjekata u zemlji koji imaju problem s izvršavanjem kratkoročnih obaveza, ali da realni sektor nije moguće potaći tim mjerama, nego je za kreditni rast neophodno ispuniti mnogo drugih preduslova.

Osim što su zadržana u Centralnoj banci BiH, oslobođena sredstva banke su dijelom vratile u inostranstvo, prvenstveno svojim bankama majkama koje ih finansiraju.

"Banke su vraćale pozajmljena sredstva svojim kreditorima, najčešće majkama, jer nisu imale kvalitetnih zahtjeva za kredite, a bilo im je skupo da drže novac na računima. O tome govori podatak o smanjenju kreditne zaduženosti banaka u FBiH u 2010. godini za 21 posto ili 369 miliona KM", ističe Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH, smatra da oslobađanje sredstava obaveznih rezervi u uslovima poslovanja bh. bankarskog sektora ne znači poboljšanje, jer banke ionako imaju višak kratkoročnih sredstava.

"Podatak koliko banke drže sredstava u CB BiH pokazuje da novca ima, ali s takvom ročnom strukturom nije ga moguće plasirati", kaže Kutle i i takođe ističe problem nedostatka kvalitetnih projekata u koje bi višak sredstava bio investiran.

Kreditni plasmani komercijalnih banaka u bh. preduzećima zabilježili su rast u 2010. godini od tri posto, a stanovništvu za jedan posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti