Smanjenje rizika u upravljanju informacionim sistemima u bankama

19.08.2011. 11:51 / Izvor: eKapija.ba
Smanjenje rizika u upravljanju informacionim sistemima u bankama

Agencija za bankarstvo FBiH izradila je nacrt Odluke o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemima u bankama. Odlukom se pokušavaju utvrditi standardi i kriteriji koje je svaka banka dužna osigurati i provoditi u procesu upravljanja informacionim sistemima.

Nacrtom Odluke su predviđena zaduženja koja Uprava, Nadzorni odobri i drugi segmenti moraju ispuniti kako bi ostvarili minimalno upravljanje informacionim sistemima u bankama.

Tako je Uprava, između ostalog, dužna da imenuje odbor za upravljanje informacionim sistemom, sastavljen od predstavnika različitih poslovnih funkcija. Uloga odbora, kako je propisano, trebala bi biti koordinacija inicijativa i praćenje razvojnih aktivnosti informacionog sistema, kao i usklađenosti ciljeva sistema sa poslovnim ciljevima i poslovnom strategijom banke.

Osim toga Uprava bi trebala uspostaviti i implementirati politike i procedure upravljanja sistemom kao i sistem za mjerenje, praćenje, kontrolu i upravljanje rizicima vezanim za isti.

Također, uprava će morati kontinuirano raditi na analizi rizika sistema, te najmanje jednom godišnje dostavljati pisani izvještaj o rezultatima procjene rizika. Odlukom je određeno također da se usvoji i primjeni metodologija upravljanja projektima kojom će se definisati kriteriji i postupci upravljanja projektima vezanim uz sam sistem.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti