Doputovala 65-člana turska privredna delegacija: Slijedi saradnja sa bh. firmama

17.11.2011. 15:53 / Izvor: Fena
Doputovala 65-člana turska privredna delegacija: Slijedi saradnja sa bh. firmama

U dvodnevnu posjetu Privrednoj komori FBiH danas je doputovala 65-člana privredna delegacija Privredne komore Grada Malatya iz Republike Turske.

"Nadamo se da će na osnovu ranije pripremljenih sastanaka doći do konkretne poslovne saradnje privrednika Turske i BiH. Mi smo već koordinirali neke kontakte s domaćim firmama iz metaloprerađivačke, tekstilne i industrije namještaja. U turskoj delegaciji koja broji 65 poslovnih ljudi imamo sektor prehrambene, metalske i nemetalske, tekstilne i drvne industrije, kao i predstavnike trgovačkih kompanija", rekao je uime domaćina, Privredne komore FBiH Edin Bašić.

Prijemnom sastanku u Privrednoj komori FBiH u Sarajevu, uz predstavnike komorskog sistema i jednog broja kompanija, prisustvovali su i šef Odsjeka za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Murat Muhamed Ramadanović i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Zamjenik predsjednika Privredne komore Malatya Sadik Ozdemir izjavio je da će turski privrednici posjetiti neke bh. firme i vidjeti načine moguće saradnje te da su turski privrednici posebno zainteresirani za saradnju s privrednicima iz prijateljske BiH.

Turska delegacija će, najvjerovatnije, na bazi prethodnih dogovora, posjetiti mesne industrije "Ovako" i "Brajlović", Fabriku namještaja "EĆO Company" i Modnu konfekciju "Bellissima" Sarajevo.

Danas je istaknuto da se Republika Turska po robnoj razmjeni s BiH nalazi iza 10. mjesta, mada su uzajamno uvoz i izvoz BiH i Turske od 2006. do 2011. u stalnom porastu.

U 2010. izvoz iz BiH u Tursku ostvaren je u vrijednosti 218,5 miliona KM, a vrijednost uvoza je iznosila 337,4 miliona KM

Osnovni sektori trgovinske razmjene, kako je rečeno, jesu proizvodi agroindustrijskog sektora, mineralna goriva, hemijski i farmaceutski proizvodi, kamen, kreč, cement, koža, krzno, tekstil, drvo, namještaj, rude, metali i proizvodi od metala te razni uređaji.

Komorski sistemi dviju država imaju i veoma dobru saradnju, a Privredna komora FBiH ima potpisane sporazume o saradnji i s jednim brojem regionalnih komora u Turskoj.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti