Mostar: Hoće li se konačno obnoviti Muzička škola?

27.01.2012. 09:31 / Izvor: Dnevni list
Mostar: Hoće li se konačno obnoviti Muzička škola?

Dugo najavljivani završetak obnove zgrade mostarske Muzičke škole na Musali i nakon silnih obećanja Republike Hrvatske i Republike Turske još nije krenuo u postupak realizacije.

Iako je završena prva faza radova, što podrazumijeva obnovu krova, otvora i fasade, kada će biti nastavljeni radovi na uređenju unutrašnjosti i opremanju škole glazbenim instrumentima, još uvijek je upitno.

Podsjetimo da je još prije šest godina generalni konzul Republike Turske u Mostaru Ali Davutoglu najavio ulaganja ove zemlje, točnije grada Kayserija, u obnovu Muzičke škole na Musali. Upravo zbog tih obećanja gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ugostivši ovog tjedna Ahmeta Yildiza, veleposlanika Turske u Bosni i Hercegovini, podsjetio ga je na dano obećanje njegove zemlje.

Bešlić je upoznao veleposlanika Yildiza s dogovorom triju ministara vanjskih poslova Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine o zajedničkoj obnovi Gradske kuće u Mostaru te uređenju unutrašnjosti i opremanju Muzičke škole na Musali.

Gradonačelnik je zamolio veleposlanika da se ove godine nakon što se imenuje i ministar vanjskih poslova BiH dogovori nastavak aktivnosti, odnosno bar da se ove godine završi Muzička škola. Hoće li do toga doći, sa sigurnošću nije potvrđeno, no s obzirom da nije ni negirana molba, nade su postale mnogo veće da bi radovi na drugoj fazi, odnosno uređenju unutrašnjosti i opremanju škole glazbenim instrumentima mogli biti realizirani uskoro.

Prema procjenama, za drugu fazu projekta potrebno je oko 400 tisuća eura, a završetkom opremanja Muzičke škole učenice i učenici, koji sada pohađaju nastavu u neodgovarajućim prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače i Muzičkog centra "Pavarotti", kao i njihovi nastavnici ponovno bi imali svoju zgradu i normalne uvjete za učenje i rad. Obnova ove zgrade godinama je iščekivana i među ostalim Mostarcima, jer se radi o kulturno-povijesnom objektu, koji će gradu vratiti sliku koju zaslužuje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti