Ne žele biti nijemi posmatrači: Tešanjski građevinci najavili pohod na velike tendere

26.10.2011. 16:36 / Izvor: eKapija.ba
Ne žele biti nijemi posmatrači: Tešanjski građevinci najavili pohod na velike tendere

Vlasnici građevinskih firmi u Tešnju pokrenuli su inicijativu da se kompanije iz ovog sektora udruže u konzorcij kako bi povećali konkurentnost na domaćem i stranom tržištu i olakšali put dobijanja tendera i boljih ugovora.

Kako su nam potvrdili u općini Tešanj koja je podržala ovu inicijativu, privrednici su se odlučili na ovaj korak jer ne žele više da budu nijemi posmatrači velikih stranih građevinskih firmi i konzorcija koji dolaze u našu zemlju.

U općini ističu da posljednih godina iskustva predstavnika građevinara nisu bila toliko pozitivna s obzirom na činjenicu da su evropski građevinski giganti dolazili sa jakim imidžom dok bi sve operativne poslove obavljale bh. firme, a većinski profit odlazio u inostranstvo.

"Firme su uočile da imaju razna ograničenja na velikim tenderima, gdje se traži odgovarajuća tehnička i kadrovska opremljenost te reference. Istina, naše građevinske firme ne mogu se pohvaliti značajnim iskustvom u velikim projektima, pa su svojim statusom limitirane u dobijanju takvih projekata, koji im izmiču iz ruku", kazao je za eKapiju Hamzalija Hojkurić, pomoćnik načelnika za privredu i finansije u općina Tešanj,

Formiranje konzorcija, smatraju u općini, bio bi prvi korak u sprečavanja spomenutih dešavanja u budućnosti, a predstavnici konzorcija vjeruju da su definitivno u mogućnosti da ponude bolji kvalitet od inostranih kompanija, pogotovu ujedinjeni.

Ova inicijativa dobiva na većem značaju posebno ako se uzme u obzir najave velikih investicionih projekata kao što su koridor 5C ili kanalizacioni i vodovodni projekti.

Općina Tešanj, koja se nalazi u ulozi koordinatora ove inicijative, pozvala je predstavnike 16 građevinskih kompanija da se 4. novembra okupe na sastanku u sali Općinskog vijeća Tešanj, kako bi iznijeli svoje mišljenje o formiranju konzorcija u građevinskom sektoru. Ukoliko privrednici podrže ovu inicijativu, dogovor bi se trebao konkretizovati potpisivanjem okvirnog sporazuma.

"Stalo nam je da ova ideja uspije, da ojačamo naš privredni sektor i uspješnost naših firmi na domaćem , ali i na širem tržištu. Što se tiče domaćeg tržišta, tu imamo solidan broj investicija, ali zbog dolaska firmi iz inostranstva naše firme teško mogu da uđu u igru", kaže Hojkurić.

Firme iz građevinskog sektora u Tešnju, koje su pozvane na sastanak, su: Nedjing, Hrvić- gradnja, Famus-gradnja, MS-proing, Bara, Inžinjering 1, Proing, Hajrić-gradnja, Unigradnja, AB-trans, Iris-company, Neimar-Unkić, Kebex, Saling, Has-prom i Mešo-gradnja.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti