Neophodno uvođenje javno – privatnog partnerstva u zapošljavanju

13.05.2011. 11:45 / Izvor: eKapija.ba
Neophodno uvođenje javno – privatnog partnerstva u zapošljavanju

Razvojna agencija Eda i Asocijacija za integrisani ekonomski razvoj Inea jučer sz u Banjaluci organizovali okrugli sto o temi "Opcije javne politike za liberalizaciju tržišta rada".

U radu okruglog stola su učestvovali Čedo Kovačević, pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske; Rajko Kličković, načelnik odjeljenja za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske; Srđan Mazalica, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske; Radivoja Krčmar, direktor Fonda za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH; predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona, Skupštine Tuzlanskog kantona, te privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju: Spektar (Banja Luka), Duero (Tuzla) i internet portala Posao.ba.

Tokom rada okruglog stola razmatrane su sljedeće opcije javne politike za liberalizaciju tržišta rada:

- Opcija status quo koja podrazumijeva postojanje sadašnjeg zakonskog i podzakonskog okvira, te ustaljenost postojećih praksi u kojima dominiraju javni zavodi za zapošljavanje u provođenju aktivnih mjera zapošljavanja. Ova opcija nije u skladu sa preporukama Konvencije 181 Međunarodne organizacije rada, te praksama iz EU zemalja. Ukoliko se stvari ne promijene, ne može se očekivati dalji razvoj djelatnosti privatnih posrednika pri zapošljavanju niti poboljšanje postojeće funkcije posredovanja na tržištu rada.

- Opcija uvođenja javno-privatnog partnerstva kroz saradnju i komplementarnost će zahtijevati promjenu određenih zakonskih i podzakonskih akata, te postojeće prakse „nesaradnje“ između javnog i privatnog sektora. Javno–privatno partnerstvo, u oblasti zapošljavanja, su inicijative u kojima vlasti i privatne kompanije sarađuju u interesu postizanja posebnih ili specifičnih ciljeva na tržištu rada. U suštini, ovo partnerstvo podrazumijeva proces inkorporiranja praksi i ekspertiza iz privatnog sektora u sprovedbi javnih politika zapošljavanja. Već duži niz godina iskustva pokazuju da vlasti ne mogu same zadovoljiti rastuće potrebe za servisima koji podstiču zapošljavanje i sve je očitije da trebaju podršku drugih sektora, posebno privatnog

- Opcija uvođenja pune konkurencije između javnih i privatnih pružalaca usluga je radikalan zahvat na koji se teško opredjeljuje bilo koja vlada. To bi značilo da se politika zapošljavanja u potpunosti podređuje realnim ekonomskim tokovima i stanju u zemlji što je za većinu neprimjereno, naročito ako posmatramo socijalni aspekt politike zapošljavanja. Naime, osim funkcije posredovanja, javni servisi zapošljavanja su bitna karika u obezbjeđenju određenih socijalnih prava za nezaposlene – od zdravstvnog osiguranja do pružanja određenih novčanih davanja u periodima nezaposlenosti. Stoga bi ova opcija predstavljala revolucionarni iskorak ka punoj liberalizaciji tržišta rada, u kom bi glavnu ulogu imali poslodavci i osobe koje traže posao, dok bi posrednici pri zapošljavanju bili samo mehanizam prijema novih radnika i njihovog zapošljavanja. To bi zahtjevalo promjenu velikog broja zakona, počevši od zakona o vladama, do sektorskih zakona u ovoj oblasti. S obzirom na činjenicu da je tek od 1997. godine sa Konvencijom 181 formalno otvoren i put za ovakve opcije, ne iznenađuje činjenica da se ista primjenjuje u malom broju zemalja.

Učesnici su se složili da je opcija uvođenja javno-privatnog partnerstva između javnih zavoda i privatnih agencija za zapošljavanje kroz saradnju i komplementarnost najbolja opcija, imajući u vidu njene ekonomske i socijalne uticaje, ali i mogućnost primjene u praksi. Rajko Kličković, načelnik odjeljenja za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske je istakao „da se zalaže za korektnu primjenu Konvencije 181 Međunarodne organizacije rada, kao i ravnopravnost javnih zavoda i privatnih agencija za zapošljavanje u obavljanju određenih poslova kao što je npr. posredovanje u zapošljavanju“. Asim Ibrahimagić, pomoćnik Agencije za rad i zapošljavanje BiH je naveo da „podržava inicijative za izmjene i dopune relevantnih zakonskih rješenja, kao i formiranje novih privatnih agencija za zapošljavanje i njihovo jačanje, ali uz uvođenje akreditacije privatnih agencija i njihovo periodično provjeravanje kako bi se obezbijedio potrebni kvalitet“.

Važno je napomenuti da za implementaciju javno-privatnog partnerstva između javnih zavoda i privatnih agencija za zapošljavanje kao odabrane opcije javne politike, nisu potrebna dodatna sredstva osim onih koja već postoje i koja se koriste u sklopu programa javnih zavoda i resornih ministarstava te vlada.

U narednom periodu će se raditi na izradi prijedloga izmjena i dopuna odgovarajućih zakonskih rješenja čime će se stvoriti pretpostavke za uvođenje javno-privatnog partnerstva između javnih zavoda i privatnih agencija za zapošljavanje kroz saradnju i komplementarnost, što će doprinijeti liberalizaciji tržišta rada i djelotvornijem zapošljavanju, saopćeno je iz Razvojne agencije Eda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti