Tramvajsko stajalište u Kasindolskoj ulici: Bez semafora nema upotrebe

05.12.2011. 09:43 / Izvor: Oslobođenje
Tramvajsko stajalište u Kasindolskoj ulici: Bez semafora nema upotrebe

Iako je tramvajsko stajalište u Kasindolskoj ulici na Ilidži urađeno 2006. godine, još nije pušteno u promet, jer ima mnogo nedostataka koji ugrožavaju normalno odvijanje saobraćaja. Pri izradi nisu poštovani standardi, pa je stajalište ostalo nedovoljne dužine i širine, nema pješačke prilaze ni sa jedne strane i dok se sve to ne otkloni novim projektnim rješenjima, ono se neće ni koristiti.

U Direkciji za puteve KS-a smatraju da bez validnog elaborata i projektne dokumentacije nema dovršetka izgradnje i otvaranja ovog stajališta. Pošto je kraj ovogodišnje građevinske sezone, žitelji Kasindolske ulice tek u narednoj godini mogu očekivati da će, nakon izrade glavnog projekta i dobijanja svih saglasnosti, možda, početi izgradnja propisnog tramvajskog stajališta.

Raspisivanje tendera

Kako saznajemo u Općini Ilidža, idejni projekt sa smjernicama Ministarstva saobraćaja KS-a je prije šest mjeseci predat projektantu, koji već radi glavni projekt.

"Ubrzo bi trebao biti gotov glavni projekt i ukoliko dobijemo sve potrebne saglasnosti od nadležnih, Direkcija će raspisati tender za izbor izvođača radova. Općina Ilidža će finansirati izradu projektne dokumentacije, a Direkcija izgradnju stajališta. Pošto će se zbog pješačkih prelaza saobraćaj morati rješavati semaforima, projekt će najvjerovatnije koštati više od 100.000 KM", kazao je Mensur Rondić, stručni savjetnik u Službi za razvoj, investicije i komunalne poslove Ilidže.

Registracija

U preduzeću Gras ističu da su u junu ove godine od Općine Ilidža dobili "idejno rješenje pješačkog saobraćaja u zoni planiranog tramvajskog stajališta na lokaciji Kasindolska - Rustempašina ulica".

"Na osnovu dostavljenog idejnog rješenja, nadležni u Grasu su dali stručno mišljenje po pitanju samog projektovanja stajališta kako bi sve bilo u skladu sa propisima. Kada Ministarstvo prometa i komunikacija KS-a po završetku izgradnje izvrši registraciju, Gras će početi koristiti i ovo stajalište", kažu u Službi za informisanje kantonalnog preduzeća.

foto: Oslobođenje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti