Kolektivni ugovor Uprave i Sindikata: Prava radnika Energopetrola zagarantovana za narednu godinu

24.12.2010. 13:25 / Izvor: eKapija.ba
Kolektivni ugovor Uprave i Sindikata: Prava radnika Energopetrola zagarantovana za narednu godinu

Jučer u poslijepodnevnim satima, u prostorijama Energopetrola d.d. Sarajevo, potpisan je kolektivni ugovor između Uprave i Sindikata Energopetrola.

Ugovor su ispred pregovaračkih timova potpisali Direktor Energopetrola Franjo Božić i Predsjednik koordinacionog odbora Sindikata Energopetrola Asim Šehić, a pregovorima je prisustvovao i Hrustem Mališević, predsjednik granskog sindikata nafte i petrohemije FBiH.

Pored cijene rada koja je ostala nepromijenjena, regulisana su sva prava iz radno-pravnog statusa radnika kao što su: noćni rad, prekovremeni rad, rad na državne praznike, topli obrok, troškovi prijevoza radnika s posla i na posao, darovi djeci za Novu godinu, dar za prikladne praznike, jubilarne nagrade, regres, pomoć radnicima u slučaju smrti i teže bolesti u porodici. Također, regulisane su otpremnine u onim slučajevima kada su radnici proglašenim tehničkim viškom, a i za radnike prilikom odlaska u penziju.

"S ponosom ističemo da smo prije tri godine potpisali kolektivni ugovor sa Sindikatom i da smo jedino poduzeće u BiH u oblasti prometa naftnih derivata koje kolektivnim ugovorom radnicima garantira socijalnu sigurnost. Ovo je kontinuitet partnerskog odnosa koji Uprava Energopetrola gradi zajedno sa Sindikatom Energopetrola", istakao je Franjo Božić, direktor Energopetrola Sarajevo.

Asim Šehić, predsjednik koordinacionog odbora Sindikata Energopetrola kazao je da mu je izuzetno drago što su uz veliku kooperativnost pregovaračkog tima Uprave Energopetrola potpisali treći po redu kolektivni ugovor.

"Smatramo da će radnici Energopetrola u budućnosti znati cijeniti ovaj dokument. Ako uporedimo dostigunta prava radnika u kompanijama koje se bave istom djelatnošću kao i mi, smatram da mi imamo daleko veća prava, a samim tim i ovaj kolektivni ugovor ima i veću vrijednost", dodao je Šehić.

(Asim Šehić)

Prema riječima Mališević Hrustema, predsjednika granskog sindikata nafte i petrohemije FBiH, završen je izuzetno težak posao za sve radnike Energopetrola.

"Bio bih sretniji da ovim kolektivnim ugovorom nismo morali umanjiti neka prava ali uzimajući činjenicu da Energopetrol još uvijek posluje s gubitkom, nije realno bilo ni očekivati da ta prava budu veća. Mislim da smo postigli maksimalno što je bilo moguće u ovoj situaciji zaoštrenih uslova privređivanja sve veće nelojalne konkurencije na naftnom tržištu FBiH. Ovom prilikom želim izjaviti da smo imali izuzetno korektne pregovore s poslodavcem i vođen je pravi socijalni dijalog", istakao je Mališević.

Potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora prava radnika Energopetrola su zagarantovana za narednu godinu i po dana.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu učiniti dodatne napore i obezbijediti da Energopetrol posluje uspješno čime bi se stvorile osnove da naredni ugovor bude još kvalitetniji za radnike, što je naš osnovni cilj i zadaća", zaključio je Mališević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti