Bh. firme na Novosadskom sajmu: Ponuda voća, povrća i vina

16.05.2011. 15:20 / Izvor: eKapija.ba
Bh. firme na Novosadskom sajmu: Ponuda voća, povrća i vina

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku UNDP projekta "Lanci vrijednosti u zapošljavanju" i ove je godine organizirala nastup bosanskohercegovačkih kompanija na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Prema riječima sekretara za poljoprivredu i prehrambenu industriju Vanjskotrgovinske komore BiH Zvonimira Papočija, ovogodišnji nastup je nešto skromniji nego prošle godine.

Ove godine na sajmu izlažu kompanije "Agromont" d.o.o. iz Rogatice čija je djelatost proizvodnja, skladištenje, dorada, pakovanje i plasman sjemenskog i konzumnog krompira.

Zatim, "HI Destilacija" a.d. u Tesliću osnovana je još krajem 19.vijeka čija je osnovna proizvodnja drveni ugalj i sirćetna kiselina. Danas ovo preduzeće proizvodi i briket od prašine drvenog uglja, kao i aromatizovano, alkoholno, vinsko i jabukovo sirće.

"Jaffa komerc" d.o.o. u Blagaju bavi se voćarskom i povrtarskom proizvodnjom. Kompanija raspolaže plantažom voća koja je izgrađena po uzoru na moderne svjetske plantaže. U ovoj firmi ističu da, zahvaljujući posebnoj klimi Blagaja, kvalitetu zemljištu i obilju vode, oni proizvode izuzetno dobre i zdrave podove breskve, nektarine, trešnje, jabuke i šljive.

Na sajmu izlažu i "Eco line" d.o.o. iz Mostara, "Econ" d.o.o. iz Sarajeva, K+G+H“ d.o.o. iz Mostara, kao i "Komrad" d.o.o. Vinski podrum Ađelić u Trebinju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti