Funkcija od velikog značaja

Na čelo Ustavnog suda predložen kandidat upitnih kompetencija i bez dana iskustva?

20.05.2024. 16:14 / Izvor: Akta.ba
Ustavni sud

Da li je funkcija čela Ustavnog suda politička igra u nizu ili zaista u BiH nemamo kapaciteta za više izbora?

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, danas je donijela odluku da Marin Vukoja bude jedini kandidat za Ustavni sud BiH.

Ova odluka je donesena sa devet glasova za i jednim protiv.

Nakon što su opozicione stranke tražile provjeru procedure oko imenovanja te izjašnjenje Komisije o eventualnom kompromitiranju izbora sudije, Komisija je ustanovila da proces nije kompromitiran.

Vukoja je većinom izglasan kao jedini kandidat a na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za 28. maj, pretpostavlja se da će doći i do oficijelnog imenovanja.

Špekulacije oko imenovanja

Ime Marina Vukoje je u fokusu javnosti bilo još prošle godine kada je u penziju otišao ustavni sudija Mate Tadić te je zbog upražnjene pozicije upravo Vukoja postao "prvi na listi" nasljednika.

Tadiću je mandat u Ustavnom sudu istekao u augustu 2022. godine.

I tada se za Vukoju u javnosti špekuliralo da se radi o kandidatu HDZ-a i da se radi o političkoj kompetenciji.

Imenovanja u BiH su stvar nacionalnog ključa i to nije sporno, no da li je BiH zaista u situaciji da nema više izbora, više kandidata od jednog i da bar ispunjava kompetencije prethodnika bar kada se radi o pozicijama od velike važnosti?

"Ko je do sad bio u Ustavnom sudu? Koga mijenja ovaj član sada? Mato Tadić je bio. Ko je on? Hrvat. Imali ste ranije dva Hrvata, dva Bošnjaka, dva Srbina i tri suca međunarodne zajednice u US i to treba ostati tako", poručio je Dragan Čović novinarima prošle godine.

Časna funkcija sa, čini se, ne tako časnim procedurama?

Funkcija ustavnog sudije je najveća privilegija i čast, ali i odgovornost ali zahtjeva podjednako časne i kompetentne pravnike.

Ustavni sud svake zemlje je institucija u kojoj kompetencije, etičke vrijednosti, integritet i ugled moraju biti ispred svega ostalog jer to nije imenovanje za jednog više direktora institucije u ingerencijama državnog aparata.

No, izboz je prolazi razne blokade a u procesu je bio izmijenjen i Poslovnik.

Da bi se podsjetilo na operativnu ozbiljnost predmetne funkcije, ovo su zvanične nadležnosti Ustavnog suda:

  • Sporovi sukoba nadležnosti
  • Ocjena ustavnosti zakona
  • Ocjena ustavnosti specijalnih paralelnih odnosa entiteta sa susjednim državama
  • Apelaciona jurisdikcija
  • Prosljeđivanje pitanja od drugih sudova
  • Deblokada Parlamentarne skupštine
  • Zaštita statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta

Biografija Marina Vukoje dovoljna?

Marin Vukoja prema javnoj biografiji nema ni dana iskustva u praksi.

Trenutno je sekretar Zastupničkog doma PS BiH. Rođen je 1973. godine. Završio je Pravni fakultet u Mostaru 1998. godine. Prema navodima biografije do 2015. godine radio je na poziciji tajnika Doma naroda PSBiH, zatim kao tajnik Vlade Županije Zapadnohercegovačke do 2007., zatim kao voditelj Odjela za pravne poslove Stručne službe Skupštine Županije Zapadnohercegovačke do 2003. te kao stručni suradnik u Stručnoj službi Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Pravosudni ispit je položio 2007. godine a 2010. advokatski ispit.

Kao što je vidljivo iz biografije nema navedenih stručnih radova niti poznavanja stranih jezika.

Marin Vukoja, PSBiH

Ono što je problematično je odsutstvo rada u pravosuđu na poziciji koja odlučuje o složenim pravnim pitanjima i usklađenosti sa Ustavom BiH.

No, ako je suditi po mnogim reakcijama koje je ime Marina Vukoje već izazvalo, postavlja se pitanje da li smo ulogu ustavnog sudije zamijenili sekretarskim opisom poslova?

Kako je (p)ostao jedini kandidat?

Treba podsjetiti da je Vukoja došao na prvo mjesto među deset kandidata koliko ih je bilo na početku.

Zastupnički dom je imenovao radnu grupu za provođenje postupka izbora sudije Ustavnog suda BiH koja je kroz intervjue procijenila "teorijsko razumijevanje i praktično znanje kandidata i njihovo prethodno iskustvo u pravnim poslovima", navedeno je u izvještaju.

Ocjenjivana je i sposobnost kandidata za funkciju dokazanu kroz objavljene stručne radove, komunikativnost i poznavanje stranih jezika.

Vukoja je dobio 46,5 bodova.

Mediji su već prenijeli da je Vukoja, nezvanično, najviše bodova dobio od Mladena Boškovića (HDZ BiH), Rasima Smajlovića (NiP) i Božane Banduke, članice Udruženja sudija Federacije BiH.

Zvanično imenovanje uskoro

Da li "jedini kandidat" ispunjava uslove i da li zadovoljava segment velike odgovornosti ostaje da se vidi. Da li nam ubuduće uopće trebaju konkursne procedure ako će volja politike biti jedina potrebna kompetencija?

Da li je Ustavni sud ugrožen i politiziran, saznat ćemo uskoro.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti