Hypo banka fiksirala tečaj švicarskog franka na 1,31 KM

22.12.2011. 10:16 / Izvor: eKapija.ba
Hypo banka fiksirala tečaj švicarskog franka na 1,31 KM

Hypo Alpe-Adria-Bank u Bosni i Hercegovini ( Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar) donijela je Odluku koja se odnosi na korisnike kredita sa valutnom klauzulom uz švicarski franak (CHF) po kojoj se ova valuta fiksira na 1,31 KM odnosno na njegovu srednju vrijednost po kursu Centralne banke BiH (CBBIH) od 31.12. 2009. godine. Fiksirani kurs CHF-a će se primjenjivati samo za klijente iz kategorije fizičkih osoba koji se odluče za opciju Balon otplate kredita.

"Ova odluka je nastavak niza *mjera, koje je naša banka donijela 25. avgusta na zajedničkoj sjednici sa članicama Stalnog odbora za finansijsku stabilnost u BiH (SOFS), s kojima smo izašli u susret svojim klijentima, korisnicima kredita uz valutnu klauzulu u CHF-u, kako bi im olakšali proces otplate kredita usljed nepredvidivosti kretanja ove valute na globalnim novčanim tržištima", kaže Michael Vogt, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar.

Podsjećanja radi, na pomenutoj sjednici SOFS-a prvobitno je donesena mjera za fiksiranje kursa CHF na vrijednost od 1,56 KM, ali je Uprava banke odlučila dodatno pokazati solidarnost sa svojim klijentima i potvrdi ulogu društveno odgovorne kompanije fiksirajući kurs na znatno nižu vrijednost.

Klijenti Hypo banke, fizička lica, koji izmiruju svoje obaveze po kreditima uz valutnu klauzulu u CHF-u imaće mogućnost da od 01. 01. do 31. 03. 2012. godine podnesu zahtjev za fiksiranje kursa na 1,31 KM uz Balon otplatu kredita na maksimaln rok od tri godine. Na sredstva na Balon računu (razlika između iznosa koji bi trebao biti uplaćen po srednjem kursu CBBiH i iznosa po fiksiranom kursu) obračunavaće se kamata po stopi 3,95% godišnje na saldo novčanih sredstava na zadnji dan u prethodnom mjesecu.

Klijenti imaju mogućnost i pravo prijevremene otplate sredstava sa Balon računa bez plaćanja ikakvih naknada. Ujedno, Banka neće naplaćivati naknade za odobravanje Balon opcije, niti za vođenje Balon računa.

Takođe, u cilju sprovođenja mjera dogovorenih 25. 08. na sjednici SOFS-a, Hypo banka se obvezala da će sniziti kamatnu stopu za jedan procentni poen na sve namjenske stambene kredite uz valutnu klauzulu u CHF-u .

"Već od prvog novembra naši klijenti korisnici namjenskih stambenih kredita, koji uredno otplaćuju svoje obaveze, dobili su anuitetni plan sa smanjenom kamatnom stopom za jedan procentni poen. Na ovaj način smo još jednom pokazali da svoja obećanja ispunjavamo i da nam je interes klijenata na prvom mjestu", poručuje Samuel Vlcan, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka.

Hypo banka još jednom koristi priliku da pozove svoje klijente, korisnike kredita uz valutnu klauzulu u CHF-u, da se za sve detaljne informacije oko niza pogodnosti koje im stoje na raspolaganju obrate u najbližu poslovnicu banke. Takođe, na web stranici banke nalaze se informacije o pomenutim pogodnostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti