DVA POZITIVNA ODGOVORA

BHDCA izdala odobrenje ToMontenegru, iz Tuzle uskoro letovi za Tursku i Nizozemsku

20.10.2023. 14:14 / Izvor: Akta.ba
air montenegro

Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, izdala je, 19.10.2023. godine, avio-operatoru "ToMontenegro" iz Crne Gore odobrenje.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, izdala je, 19.10.2023. godine, avio-operatoru "ToMontenegro" iz Crne Gore, koji posluje pod brendom Air Montenegro, odobrenje za obavljanje operacija između BiH i Nizozemske, odnosno BiH i Turske.

Letovi između BiH i Nizozemske odvijat će se sa aerodroma u Tuzli i Mastrihtu, a između BiH i Turske sa aerodroma u Tuzli i Istanbulu.

"Direkciji za civlno zrakoplovstvo BiH se Aerodrom Tuzla obratio u petak, 6. 10. 2023. godine sa molbom za dezignaciju operatora "ToMontenegro" za obavljanje operacija sa ovog aerodorma ka nekoliko zemalja EU. BHDCA je u ponedjeljak 9. 10. 2023. uputila službeni zahtjev zrakoplovnim vlastima država EU (Švedska, Danska, Njemačka, Luksemburg i Austrija), u koje je operator "ToMontenegro" namjeravala da obavlja operacije iz BiH, sa upitom da li bi te države prihvatile dezignaciju koju bi BHDCA izdala operatoru "ToMontenegro"", saopćeno je.

BHDCA je, do sada, a pozivajući se na ECAA sporazum, dobila samo dva pozitivna odgovora - Nizozemske i Turske na osnovu kojih su i izdata odobrenja BHDCA.

Negativan odgovor do sada je stigao od civilnih zrakoplovnih vlasti Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, dok se odgovor čeka od Luksemburga.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti