NA JAVNOJ USTANOVI

Prva prosumer solarna elektrana u BiH počela sa radom

06.12.2023. 15:17 / Izvor: Akta.ba
solarna lopare

U Srednjoškolskom centru Vuk Кaradžić Lopare počela je sa radom prva /prosumer – producer+consumer/ solarna elektrana.

U Srednjoškolskom centru "Vuk Кaradžić" Lopare počela je sa radom prva /prosumer – producer+consumer/ solarna elektrana, u kojoj je kupac i proizvođač električne energije, čija je izlazna snaga 25 /КW/ kilovata.

Navedena elektrana je rezultat sprovođenja sporazuma koji je načelnik opštine Lopare Rado Savić, u ime lokalne zajednice u februaru mjesecu tekuće godine, potpisao sa članom upravnog odbora RESET – Centra za održivu energetsku tranziciju Damirom Miljevićem.

"Za nas je izgradnja ove solarne elektrane, koja ostaje u trajnom vlasništvu škole, od velikog značaja", rekao je Boro Stanić, direktor srednjoškolske ustanove u Loparama.

Stanić je naveo da je projekat finasiran sredstvima iz fondova Evropske unije, te izrazio posebnu zahvalnost učenicima, izvođačima radova, RESET – Centru za održivu energetsku tranziciju, nevladinoj organizaciji "Front Slobode", preduzeću "Elektro-Bijeljina" i Saši Savičiću, predstavniku Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Rado Savić je izrazio lični ponos što je prva solarna elektrana navedenog tipa u BiH puštena u rad baš u Loparama.

"Udruženo je više subjekata u realizaciji ovog projekta i to je rezultiralo danas ovim svečanim činom", istakao je Savić.

Damir Miljević, član upravnog odbora RESET-a, je izrazio zadovoljstvo što je, nakon tri godine saradnje na energetskoj tranziciji sa opštinom Lopare, dočekano da prva konkretna investicija, prva solarna elektrana u BiH u vlasništvu kupac – proizvođač, bude na području navedene opštine.

"Pogotovo nam je drago što je jedan takav objekat iznikao na javnoj ustanovi, što treba biti putokaz i za druge lokalne zajednice", naveo je Miljević.

"Predviđeno je da elektrana godišnje proizvodi 36 000 /КWh/ kilovat časova, što su ukupne godišnje potrebe škole i imamo mogućnost proširenja sistema", rekao je Samir Avdaković iz sarajevskog Instituta za napredne sisteme i tehnologije.

On je kazao da su, pored same elektrane, instalirani i monitori na kojima učenici, nastavnici i drugi zainteresovani, vide u svakom momentu proizvodnju i potrošnju električne energije, što doprinosi unapređenju obrazovnog procesa.

Elektranu je svečano pustio u rad Ivan Božić, učenik 2. razreda Tehničara računarstva Srednjoškolskog centra "Vuk Кaradžić".

solarna

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti