NAJAVILA IZ FONDA

Dijelovi IZIS-a biće postepeno puštani u rad od ponedjeljka

13.01.2024. 09:02 / Izvor: Akta.ba
izis sastanak

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) postupno će biti puštan u funkciju od ponedjeljka.

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) postupno će biti puštan u funkciju od ponedjeljka, najavili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Nakon današnjeg sastanka rukovodstva sa direktorima domova zdravlja, FZO se oglasio saopštenjem u kojem su naveli da su sproveli sve potrebne preventivne aktivnosti, a da će se puštanje u funkciju, počevši od ponedjeljka, sprovoditi postepeno i to u onim zdravstvenim ustanovama koje su ispoštovale sve date bezbjednosne preporuke.

"Planirano je da se prioritetno u funkciju pusti porodična medicina i hitne službe, te ostale djelatnosti, ali će se prije svakog puštanja prethodno svaki dio IZIS-a dodatno testirati od strane samih zdravstvenih radnika", saopštili su u FZO.

Kažu da su zdravstvenim ustanovama, odnosno eksternim korisnicima sistema date preporuke koje bi aktivnosti trebalo da preduzmu da bi se ispunili preduslovi za bezbjedno puštanje IZIS-a. Njima se ostavlja dovoljno vremena da provjere bezbjednost svojih informacionih sistema.

"Iako je IZIS imao maksimalnu zaštitu, sa oporavkom sistema dodatno ćemo podići bezbjednost na viši nivo. Zato će rad i razmjena podatka u IZIS-u biti omogućena samo onim zdravstvenim ustanovama koje budu izvršile skeniranje svoje računarske mreže i promjenu korisničkih naloga u sistemu", saopšteno je iz FZO.

Zdravstvene ustanove su obavezne da Fondu dostave kredibilan dokaz da su postupili po instrukcijama Fonda. Takođe, i zdravstvene ustanove koje koriste aplikacije drugih proizvođača, dužne su da od njih pribave dokaz da su postupili po instrukciji i skenirali svoju računarsku mrežu i servere.

Podsjećamo, IZIS je pretrpio hakerski napad 31. decembra i već je 12 dana van funkcije. Za to vrijeme u domovima zdravlja vlada haos zato što porodični doktori nemaju pristup podacima pacijenata, niti kalendar sa terminima za preglede. Nije moguće ni izdavanje elektronskih recepta pa su se medicinski radnici morali vratiti olovci i blokovima

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti