Postepeno će se puštati u funkciju

Počelo testiranje IZIS-a u šest domova zdravlja

15.01.2024. 15:54 / Izvor: Glas Srpske
izis

Foto: bh tv

U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, počelo je testiranje Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, počelo je testiranje Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), i u toku su završne provjere prije puštanja u funkciju sistema, koji je, podsjećanja radi, u kvaru od 31. decembra 2023. godine.

Istovremeno, zdravstvene ustanove u RS, u skladu sa preporukama i dalje sprovode bezbjednosne mjere, a u ovom trenutku, šest domova zdravlja, Čelinac, Šamac, Višegrad, Kalinovik, Han Pijesak i Nevesinje, obavijestilo je Fond da su iste sprovedene, te je plan da oni budu među prvima u kojima će početi rad u IZIS-u.

"Po okončanju testiranja, kao što smo ranije informisali javnost, u cilju kontrolisanog oporavka sistema postepeno će se IZIS puštati u funkciju i to u onim zdravstvenim ustanovama koje su ispoštovale sve date bezbjednosne preporuke", navodi se u saopštenju FZO RS.

Pored ovoga, Fond je je svim zdravstvenim ustanovama dostavio nove korisničke naloge, kojih je više od 10.000 i bez kojih nije moguć pristup IZIS-u.

"Napominjemo da je Fond, pored ranije datih preporuka, svim ustanovama koje rade u aplikaciji IZIS dostavio i nove mjere politike bezbjednosti IZIS-a, kako bi se dodatno unaprijedila bezbjednost, jer je zaštita osjetljivih zdravstvenih informacija i ličnih podataka pacijenata naš primarni cilj. Naime, zbog nedavnog hakerskog napada, kao i u cilju zaštite podataka naših pacijenata, neophodno je dodatno unaprijediti i pojačati mjere politike bezbjednosti u cjelokupnom zdravstvenom sistemu", piše u saopštenju FZO RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti