REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

Popisom poljoprivrede nije moguće steći ili izgubiti neka prava

19.01.2024. 13:58 / Izvor: Akta.ba
rs

Popisom poljoprivrede nije moguće steći niti izgubiti neka prava, kažu iz Republičkog zavoda za statistiku RS.

Povodom stavova koji se u posljednje vrijeme mogu čuti u medijima, kako će se Popisom poljoprivrede "spriječiti brojne malverzacije koje postoje, prije svega ta da se za podsticaje i subvcencije prijavljuju ljudi koji se uopšte ne bave ovim poslom", dužnost Republičkog zavoda za statistiku, kao nosioca popisnih aktivnost u Republici Srpskoj, jeste da javnosti ukaže kako Popisom poljoprivrede nije moguće steći niti izgubiti neka prava.

Lični i drugi podaci prikupljeni Popisom poljoprivrede predstavljaju službene statističke podatke i kao takvi oni su tajni, te podležu posebnoj zaštiti, koja će biti obezbijeđena u svim fazama realizacije Popisa.

Podatke će koristiti isključivo Republički zavod za statistiku i objavljivaće ih samo kao zbirne.

Svi neposredni izvršioci Popisa dužni su da postupaju u skladu sa Zakonom o statistici i da podatke do kojih dolaze u toku popisivanja čuvaju kao poslovnu tajnu. Svaka zloupotreba službenih statističkih podataka povlači prekršajnu odgovornost, u skladu sa Zakonom.

U praksi, to znači da se indvidualni popisni podaci ne mogu dostavljati drugim institucijama, uključujući i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i samim tim neće moći biti iskorišćeni za individualne kontrole i provjere farmera.

Dakle, uloga Zavoda i svrha Popisa poljoprivrede nije provjera niti inspekcijska kontrola poljoprivrednih gazdinstava, nego isključivo evidencija stanja u poljoprviredi.

Sprovođenje Popisa poljoprivrede 2024. je neophodno kako bi se obezbijedio kontinuitet u prikupljanju strukturnih podataka u oblasti poljoprivrede, omogućio sveobuhvatni, međunarodno uporedivi pregled strukturnih karakteristika poljoprivrede Republike Srpske, u cilju kreiranja održive agrarne politike i radi ažuriranja okvira za sprovođenje redovnih statističkih istraživanja usklađenih sa međunarodnim standardima, koja, zajedno sa Popisom, predstavljaju okosnicu sistema statistike poljoprivrede.

Tačnost odgovora dobijenih u Popisu poljoprivrede 2024. doprinijet će sticanju saznanja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi Republike Srpske, čime raspolažemo i šta nam je potrebno.

To je neophodan uslov kako bi svako gazdinstvo moglo bolje da planira poljoprivrednu proizvodnju i stekne saznanja o tome u koju bi poljoprivrednu granu trebalo investirati.

Kompletna sredstva za finansiranje poslova u vezi sa popisom poljoprivrede u Republici Srpskoj obezbijedit će se u budžetu Republike Srpske.

Evropska komisija je kroz projekat Podrške provođenju popisa poljoprivrede u BiH obezbijedila podršku od dva miliona eura za ekspertsku podršku statističkim institucijama u BiH, zaključuju u saopćenju Zavoda. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti