utvrđivanje zakonitosti rada

Sindikat traži nadzor nad KCUS-em, Pilav poručuje: Neka se uradi kontrola

27.01.2024. 09:15 / Izvor: N1
KCUS

U inicijativi su naveli da imaju saznanja da je KCUS krajem protekle godine na račun ASA banke prebacio 31 milion KM.

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo uputio je inicijativu Ministarstvu finansija Federacije Bosne i Hercegovine za vršenjem nadzora nad finansijskim poslovanjem Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) radi, kako su naveli, utvrđivanja zakonitosti rada i eventualnih nepravilnosti. U inicijativi su naveli da imaju saznanja da je KCUS krajem protekle godine na račun ASA banke prebacio 31 milion KM. Vršilac dužnosti generalnog direktora KCUS-a Alen Pilav ističe da je novac na računima KCUS-a te da je prebačen isključivo kako bi novac građana koji je dodijeljen KCUS-u bio zaštićen.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Senad Sadiković uputio je inicijativu za nadzor navodeći da Sindikat ima određena saznanja o transakciji novca te da im nije jasan pravni osnov za transakciju, a shodno tome od Ministarstva finansija FBiH traže provjeru navoda o prebacivanju sredstava kao i provjeru i zakonitosti rada KCUS-a.

"Da li je ova transakcija, ukoliko je zaista izvršena, u skladu s poslovanjem KCUS-a? Ukoliko je predmetna transakcija izvršena, a kako je po našem mišljenju riječ o neobičnoj transakciji sa veoma visokim iznosom novčanih sredstava, molimo da izvršite nadzor na osnovu kojih propisa, čije odluke i kojeg finansijskog plana KCUS-a je navodno izvršena transakcija sa računa KCUS-a na račun ASA banke. Također, predlažemo da izvršite i kontrolu transakcije koju je KCUS izvršio u protekloj godini na ime plaćanja usluge procjene rizika radnih mjesta u KCUS. Nije nam poznato koji pravni subjekt je izvršio ovu uslugu", navedeno je u inicijativi za vršenje nadzora.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra u Sarajevu dr. Alen Pilav objasnio je da su nakon imenovanja nove uprave KCUS-a zatekli skoro 68 miliona KM na računima. Od toga je, kako ističe, 10 miliona bilo na posebnom namjenskom računu kod ASA Banke i to su, navodi, sredstva koja su prebačena iz Programa konsolidacije zdravstvenih Ustanova Vlade FBiH. Ističe da se ostatak novca od oko 58 miliona KM nalazio na računu kod Intesa Sanpaolo Banke, a obje banke su poslovne banke KCUS-a izabrane na osnovu ranije provedenih procedura javnih nabavki.

"Odmah nakon imenovanja za v.d generalnog direktora obavio sam konsultacije s finansijskim sektorom Stručne nemedicinske discipline KCUS-a kao i s ekonomskim stručnjacima. Sve preporuke su bile usmjerene na to da je rizično držati toliki novac na računu u jednoj banci i da je stoga neophodno izvršiti disperziju rizika, tj. da se novčana sredstva koja KCUS posjeduje u jednakom omjeru rasporede na dvije banke, koje su izabrane u proceduri javnih nabavki prije mog dolaska. Upravni odbor je o ovome obaviješten na sjednici održanoj 28. 12. 2023. godine, a naredni dan je izvršena transakcija od oko 31 miliona KM sa KCUS računa kod Intesa Sanpaolo Banke na KCUS račun ASA Banke. Jedini razlog za ovu transakciju je preporučena disperzija rizika kako bismo zaštitili novac građana koji je dodijeljen KCUS-u", naveo je dr. Alen Pilav.

On je dodao da s obzirom da je KCUS javna institucija i da nadležni organi KCUS-u uplaćuju samo novac koji je potreban za neometano funkcionisanje i to za konkretne potrebe s tačno navedenom namjenom, željeli su istražiti otkud toliki novac na računima KCUS-a kao i u koje namjene su novci uplaćeni, a nisu iskorišteni.

"Već smo pokrenuli procedure da se to ispita kao i da vidimo za koje potrebe KCUS-a ga možemo iskoristiti. U interesu KCUS-a je da pacijenti imaju sve što je potrebno za liječenje, da nabavimo najmoderniju opremu i da zaposlimo dovoljno radnika da se može pružiti kvalitetno i pravovremeno liječenje pacijenata. Nadamo se da ćemo ušteđeni novac što prije utrošiti za ono za šta je bio i namijenjen i za ono što je neophodno. Novac koji smo zatekli na računima se može objasniti politikom ranije uprave KCUS-a, koja se fokusirala na uštede, a ne na trošenje novca za potrebe zbog kojih je novac i dodijeljen ovoj instituciji", kazao je v.d. generalnog direktora KCUS-a.

Istakao je da je dio zatečenih sredstava, oko 32 miliona neutrošeni tj. “ušteđeni” novac od tranši koje je KCUS dobijao od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS te da se sada postavlja pitanje na koji način je ovaj novac ušteđen i nauštrb čega.

"Ovo donekle objašnjava zatečeni ogromni manjak kadra, hroničnu dugogodišnju neadekvatnu snabdjevenost apoteke KCUS-a, nezanovljenu medicinsku opremu, neadekvatne uslove za pacijente, jer je novac za sve to bio predviđen i uplaćen. Drugi dio sredstava koje smo zatekli na računima su sredstva koja je KCUS dobio po posebnim projektima Federalnog ministarstva zdravstva, Kantonalnog ministarstva zdravstva i drugih institucija, a koja su prebačena KCUS-u za tačno određenu namjenu i također nisu iskorištena. Što se tiče finansijskog poslovanja KCUS-a od mog dolaska mogu garantovati da je sve urađeno po procedurama i bilo bi mi čak i drago da se izvrši finansijska kontrola da se to i potvrdi, kako mog poslovanja, tako i poslovanja prethodnih uprava", naveo je dr. Alen Pilav.

Podsjetimo, Sebija Izetbegović, bivša generalna direktorica KCUS-a, smijenjena je s ove pozicije krajem novembra prošle godine. Hirurg Alen Pilav imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a zatim je novoizabrani Upravni odbor KCUS-a imenovao za direktora Ismeta Gavrankapetanovića nakon provedene procedure. No, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac još nije potpisao saglasnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti