Djelatnost psihologa

Delić: Predloženi zakoni doprinose regulisanju resornog zakonodavnog okvira

04.03.2024. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Delić

Zakon o djelatnosti psihologa važan je zbog unapređenja kvaliteta pružanja psiholoških usluga i zaštite korisnika tih usluga.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, povodom predloženih dopuna Zakona o radu i najavljenog zakona o djelatnosti psihologa, predloženih za dnevni red sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, ističe da su ta dva akta značajan iskorak za unapređenje normativnih propisa u Federaciji, ali i najava inovativnih pristupa Ministarstva u reguliranju resornog zakonodavnog okvira, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

"Izmjena Zakona o radu, kojom se dozvoljava rad studentima, predstavlja značajan pomak u zaštiti prava studenata i regulisanju njihovih radnih odnosa, kao i doprinosa razvoju zdrave ekonomije. Ovaj zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja. Donošenjem ovog zakona će biti osigurani veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja, ali će biti i omogućeno poslodavcima da lakše dolaze do rješenja u potrazi za radnicima, posebno za poslove koji ne zahtijevaju zapošljavanje na neodređeno vrijeme. To će svakako utjecati i na veće poštivanje prava iz radno-pravnih odnosa i samim tim doprinijeti smanjenju sive ekonomije i proporcionalno tome, rastu zdrave ekonomije zasnovane na poštivanju prava i obaveza prema poslodavcima, radnicima i prema državi", najavio je ministar Delić.

Zakon o djelatnosti psihologa važan je zbog unapređenja kvaliteta pružanja psiholoških usluga i zaštite korisnika tih usluga.

"Ovaj Zakon će postaviti jasne standarde i propise za obavljanje psihološke prakse osiguravajući da samo kvalifikovani stručnjaci mogu pružati ove, za naše društvo iznimno važne usluge. Regulisanje djelatnosti psihologa također će doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i smanjenju stigme povezane s traženjem psihološke pomoći", navedeno je također u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti