OČEKUJE SE ZNAČAJNIJA PROIZVODNJA

Brčanska fabrika jestivog ulja zainteresovana za cjelokupan otkup uljarica

11.03.2024. 11:08 / Izvor: SRNA
bimal

Brčanska fabrika jestivog ulja "Bimal" izrazila je zainteresovanost za otkup cjelokupne ovogodišnje proizvodnje uljarica u BiH.

Brčanska fabrika jestivog ulja "Bimal" izrazila je zainteresovanost za otkup cjelokupne ovogodišnje proizvodnje uljarica u BiH, zbog čega se očekuje značajnija proizvodnja ove kulture u proljećnoj sjetvi, izjavio je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

Lalić je istakao da to stvara određenu sigurnost za proizvođače uljarica koje su do sada u Republici Srpskoj bile sijane na površini od oko 10.000 hektara. 

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je ove godine dalo i značajniju podršku za proizvodnju uljarica koja iznosi do 400 KM po hektaru", naveo je Lalić. 

On je dodao da je kukuruz najdominantnija kultura u proljećnoj sjetvi, odnosno činio je oko 130.000 hektara zasijanih površina. 

"U pripremi je informacija o stanju i uslovima zasnivanja proljećne sjetve i trebala bi biti na sljedećoj sjednici Vlade RS ili u narednih desetak dana", rekao je Lalić. 

On je naglasio da je, bez obzira na sve poremećaje na globalnom tržištu, Vlada Republike Srpske i dalje opredijeljena da zadrži visinu agrarnog budžeta od 180 miliona KM. 

Lalić je naveo da će biti sufinansirana kompletna sjemenska proizvodnja i da se akcenat stavlja na tekuću proizvodnju. 

"Prošle godine smo imali značajan odziv za kapitalne investicije, ali smo mišljenja da ove godine neće biti moguća ponovo kupovina 900 traktora u Srpskoj, jer nije realno, ali svu razliku ćemo dati za tekuću proizvodnju", objasnio je Lalić. 

On je rekao da je već počela distribucija regresiranog dizel goriva, te da će ove godine za to vjerovatno biti izdvojeno i više od 10 miliona KM, koliko je bilo u prošloj godini. 

"Podsticaj za litar dizel goriva iznosi 0,80 KM, a ne 0,75 KM. To je sigurno četiri do pet miliona KM više sredstava samo za dizel gorivo. Dali smo značajnu podršku i za obnavljanje svinjogojstva. Svaka proizvodnja je podržana i sufinansirana, pravilnik o podsticajima je objavljen i on je 99 odsto usaglašen sa proizvođačima", naglasio je Lalić. 

On je dodao da je akcenat stavljen i na osiguranje proizvodnje, te će 60 odsto polise plaćati Ministarstvo. 

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je Srni da je u toku nabavka repromaterijala za proljećnu sjetvu, dok priprema zemljišta još nije počela. 

"Očekujem da budu zasijane planirane površine, iako će sjetva biti nešto malo skuplja u odnosu na prošlu godinu", naveo je Marinković. 

On je saglasan sa tim da će ove godine biti fokus na uljaricama s obzirom na relativno prihvatljivu cijenu, ali i podsticaj Ministarstva za suncokret i soju. 

"Desetkovan nam je fond svinja, a i prema svim prognozama biće niska otkupna cijena kukuruza, tako da će, vjerovatno, poljoprivrednici koji imaju farme zasijati površine neophodne za vlastite potrebe", rekao je Marinković. 

On je ocijenio da je na svjetskom tržištu prisutna turbulencija cijena žitarica, što doprinosi jednoj vrsti neodlučnosti poljoprivrednika za koju kulturu da se opredijele. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti