OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE

Šulić: Usvojena uredba o ograničenju marži

05.04.2024. 11:06 / Izvor: SRNA
marže

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da je Vlada danas donijela uredbu o ograničavanju marže za osnovne životne namirnice.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da je Vlada danas donijela uredbu o ograničavanju marže za osnovne životne namirnice, te će oko 500 proizvoda u RS biti jeftiniji.

"U uredbi se pominje 29 različitih artikala, /cijene za/ oko 500 proizvoda biće snižene u Republici Srpskoj", rekao je Šulić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

On je naglasio da će usvojena uredba važiti do 30. juna 2024. godine, nakon čega će po potrebi biti kreirane nove mjere, te proširivane postojeće.

Šulić je istakao da su cijene u Republici Srpskoj znatno niže nego u Federaciji BiH, kao i da resorno ministarstvo nastavlja sa pripremom nove uredbe u vezi sa naftom i naftnim derivatima. "Želimo da smanjimo mogućnost za zloupotrebu ove uredbe", rekao je Šulić.

Resorni ministar je naglasio da uredba o ograničavanju marži u RS vrijedi za sve maloprodavce roba.

On je naveo da su neke zemlje u regionu donosile uredbe za poslovne objekte koji imaju 600 i više metara kvadratnih, te da bi u slučaju da je RS pratila te zemlje, male opštine i gradovi ostali zakinuti, jer su kvadrature mnogo manje od 600 metara kvadratnih.

"Kada donosimo uredbu, donosimo je da pomognemo svakom stanovniku u Republici Srpskoj", istakao je Šulić.

Šulić je pojasnio da je uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža ograničena na maksimalno šest odsto u veleprodaji, odnosno osam odsto u maloprodaji za so za ljudsku ishranu u pakovanju od 0,5 do 1,6 kilograma, životinjska mast, odnosno svinjska mast, i to sva pakovanja, suncokretovo ulje, pakovanje od 0,9 do pet litara.

Tu su i proizvodi biljna mast sva pakovanja, margarin pakovanje od 250 i od 500 grama, pasterizovano i sterilizovano mlijeko sa 2,8 odsto mliječne masti i pasterizovano mlijeko pakovano u plastičnu foliju pakovanje od 0,6 do 1,6 litara i pasterizovano mlijeko pakovano u plastičnu foliju.

Sniženje se odnosi i na jogurt od 1,6 do 3,2 odsto mliječne masti i jogurt pakovan u plastičnu foliju pakovanje od 0,6 do 1,6 litara i jogurt pakovan u plastičnu foliju, zatim sva pakovanja pšeničnog brašna, hljeb od pšeničnog brašna i to sve gramaže, te šećer kristal pakovanje od 0,5 do pet kilograma.

Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno četiri odsto u veleprodaji, odnosno šest odsto u maloprodaji za hranu za dojenčad i hranu za bebe, isključivo zamjena za majčino mlijeko sva pakovanja, te pelene za djecu i za odrasle sva pakovanja.

Šulić je naglasio da je uredbom marža ograničena na maksimalno 10 odsto u veleprodaji, odnosno 12 odsto u maloprodaji i za jaja M klase sva pakovanja, pavlaka sa 12 odsto mliječne masti pakovanje 400 grama, pile cijelo, pileće viršle pakovanje do 500 grama, pileći parizer pakovanje do 800 grama.

Među tim proizvodima su i kokošija pašteta pakovanje do 100 grama, riža, bijela, dugo zrno, u kesi pakovanje do kilogram, tjestenina od bijelog brašna fidilini - pakovanje 500 grama, grašak, zamrznuti - pakovanja do kilogram, zamrznuta boranija/mahune - pakovanja do kilogram, pasterizovana miješana salata - pakovanja 2,4 kilograma, pasterizovani krastavci - pakovanja 2,4 kilograma, deterdžent za suđe, tečni - pakovanje do litar, te deterdžent za pranje veša u prahu - pakovanje do tri kilograma, tečni sapun za ruke - pakovanje do litar, toalet - papir, dvoslojni - pakovanje 24 komada.

"Uredbom je marža ograničena na maksimalno šest odsto u veleprodaji, odnosno 18 odsto u maloprodaji za sve lijekove", zaključio je resorni ministar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti