U POSJETI OPĆINI

Ministar Hrnjić: Izdvojena dva miliona KM za poljoprivrednike Ilidže

24.04.2024. 10:51 / Izvor: Akta.ba
ilidža

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je Općinu Ilidža.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je Općinu Ilidža gdje je razgovarao s načelnikom Nerminom Muzurom.

Pored unapređenje projekata i aktivnosti iz oblasti koje pokriva Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na sastanku je razgovarano i o aktuelnim projektima koje na području Ilidže realizira Agencija za vodno područje rijeke Save.

"Radi se o projektima kojima se nastoji unaprijediti zaštita ljudi i imovine kroz izradu adekvatnih obaloutvrda na rijekama prve kategorije. Na tom planu, od izuzetne važnosti je i saradnja s jedinicama lokalne samouprave", kazao je ministar Hrnjić.

Na sastanku je predstavljen i projekat Modernizacija vodnih usluga u Federaciji BiH, vrijednosti 25 miliona eura, kojim se nastoji ojačati institucionalni, finansijski i pravni okvir i kapaciteti u sektoru voda i komunalne djelatnosti sa namjerom osiguranja održivosti investicija u infrastrukturu. Cilj je da se poveća efikasnost rada javnih komunalnih preduzeća po općinama u Federaciji kroz niz postepenih unaprjeđenja i postizanje ekonomske održivosti komunalnih preduzeća na lokalnom nivou.

Ministar Hrnjić je istakao i činjenicu da se u posljednje tri godine na području Ilidže izdvaja više sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

"Iznos novčanih podrški za poljoprivredne proizvođače, prema podacima Ministarstva,  u posljednje tri godine je povećan. S nivoa FBiH poljoprivrednici Ilidže u 2023. godini dobili su sredstva u iznosu od skoro dva miliona KM", rekao je ministar Hrnjić.

Načelnik Muzur je istakao zadovoljstvo zbog održanog sastankom, te je zahvalio ministru Hrnjiću na izdvojenom vremenu za posjetu Općini Ilidža.

"Drago nam je da je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prepoznao naše potencijale, ali i probleme s kojima se susrećemo i s kojima smo se susretali. Posebno nas raduje da smo pričali o rješavanju problematike koja se tiče vodozaštitne zone, a koja ne trpi apsolutno bilo kakvo daljnje odlaganje, jer taj problem prevazilazi granice lokalnih zajednica, kantona, pa i Federacije Bosne i Hercegovine", istakao je Muzur.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti