Državna strategija ključ razvoja poljoprivrede BiH

27.04.2011. 13:13 / Izvor: eKapija.ba
Državna strategija ključ razvoja poljoprivrede BiH

Poljoprivrednici iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, okupljeni na skupu u Mostaru 27.04., poslali su poruku donosiocima odluka u BiH da je državna strategija ključ unapređenja poljoprivrede i ruralnog razvoja, te kako bi se zemlja što prije pridružila Europskoj uniji. Također su se složili u ocjeni da je nužna jača saradnja poljoprivrednika sa nadležnim domaćim institucijama, kako bi se, kroz jasne pojedinačne ciljeve definisali i strateški. Za ostvarenje tog cilja neophodno je jače udruživanje poljoprivrednih proizvođača, za šta država treba do obezbijedi mehanizme provedbe, ustvrdili su sudionici mostarskog skupa.

Skup je organiziran u okviru nastavka inicijative Građani za Europu, koju realizira 38 organizacija civilnog društva iz BiH, iza kojih stoji hiljade njihovih članova. Cilj inicijative je osigurati posvećenost i javno opredjeljenje novoizabranih vladinih dužnosnika za realizaciju preporuka i zahtjeva građana u oblastima energetike i okoliša, rada i zapošljavanja, te poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Inicijativu predvodi Udruženje VESTA, pod pokroviteljstvom Specijalnog predstavnika Europske unije, Valentina Inzka, uz podršku Kraljevine Švedske i SIDA-e te u saradnji sa Direkcijom za europske integracije BiH.

Skupu u Mostaru obratio se Tomaš Szunyog, ambasador Češke Republike u BiH koji je, iznoseći iskustva Češke u procesu europskih integracija naglasio: "Naše je iskustvo pristupanja EU zahtjevalo donošenje nekada bolnih političkih odluka, ali mogu reći da je vrijedilo. Ambasador je također istakao da se preko 40 posto EU budžeta dodjeljuje za poljoprivredu te da će značajni fondovi biti dostupni BiH čim postane kandidat za članstvo".

Poljoprivrednici su, ovom prilikom, zahtjevali veću podršku države, odnosno veće poticaje, kao i bolju koordiniranost organizacija civilnog društva, što će ojačati komunikaciju sa nadležnim institucijama.

Aleksandar Milanović je u ime tima tematskih stručnjaka, u sklopu inicijative, predstavio radni dokument sa preporukama civilnog društva, koje će biti upućene nosiocima vlasti. Usklađivanje poticaja i sistema podrške poljoprivrednim proizvođačima je prioritet, naglasio je, između ostalog Milanović.

Sandra Memišević, predstavnica Direkcije za europske integracije BiH, podsjetila je da iako postoji politički konsenzus za europski put BiH, potrebno je još mnogo toga uraditi u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Dokument sa preporukama civilnog društva također navodi prednosti koje bi građani dobili unapređenjem poljoprivrede i ruralnog razvoja. Između ostalog, lakši plasman i sređenije tržište poljoprivrednih proizvoda te veću mogućnost modernizacije i proširenje gazdinstava, uz humanije uslove rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti