Vijeće ministara BiH: Vratili ćirilicu u lične karte

24.11.2011. 08:56 / Izvor: Nezavisne novine
Vijeće ministara BiH: Vratili ćirilicu u lične karte

Savjet ministara BiH usvojio je amandman kojim se predviđa da u ličnim kartama bude zastupljeno i latinično i ćirilićno pismo, o čemu će se uskoro izjasniti nadležne komisije Parlamentarne skupštine BiH u okviru razmatranja izmjena i dopuna Zakona o ličnoj karti.

Ovaj zakon duže vrijeme je u parlamentarnoj proceduri, a poslanici iz RS zahtijevali su korekcije jer zakonskim izmjenama nije bilo predviđeno da se koristi i ćirilično pismo, čime bi bila obezbijeđena ravnopravna zastupljenost jezika i pisama u BiH. Amandmanom Savjeta ministara BiH predviđeno je da lična karta sadrži i otisak prsta, pišu Nezavisne novine.

Savjet ministara usvojio je i amandman na izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, koji će biti upućen Ustavno-pravnoj komisiji Predstavničkog doma bh. parlamenta u skladu s njihovim zahtjevom.

"Amandmanskom izmjenom precizira se, između ostalog, da se prilikom podnošenja zahtjeva za prebivalište mora dostaviti dokaz o vlasništvu/suvlasništvu ili posjedu nekretnine; ugovor o podstanarskom odnosu ili potvrda da se vodi spor o vlasništvu. Takođe, detaljnije se razrađuje institut boravišta definisan osnovnim tekstom ovog zakona", navedeno je u saopštenju Savjeta ministara BiH u vezi sa Zakonom o prebivalištu i boravištu.

Dodaje se da je amandmanom omogućena i elektronska razmjena podataka među institucijama kako bi građane poštedjeli prikupljanja potrebne dokumentacije.

Prijedlozi amandmana na oba zakona usvojeni su većinom glasova u Savjetu ministara BiH, što potvrđuje da su i ovdje podijeljeni politički stavovi u vezi sa zakonima kao i u parlamentu.

Povodom usvajanja izmjena i dopuna ova dva zakona nedavno je bh. vlastima pisao i Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU u BiH, tražeći da one što hitnije budu usvojene zbog obaveza BiH prema EU, ali i bezbjednosti ličnih dokumenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti