U pripremi poslovni susret pobratimskih gradova Sarajeva i Tianjina

14.05.2011. 10:36 / Izvor: eKapija.ba
U pripremi poslovni susret pobratimskih gradova Sarajeva i Tianjina

Prvi sekretar Ambasade Republike Kine u Bosni i Hercegovini gospodin Yang Chunmin i predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo gospodin Kemal Grebo razmatrali su na sastanku u Komori detalje vezane za organizaciju privrednog susreta koji bi se trebao održati povodom posjete kineske delegacije sastavljenje od predstvnika vlade i privrede iz pobratimskog grada Tianjina (Tijanđin) Sarajevu, od 13. do 16. juna ove godine.

Poslovni susret će organizirati Privredna komora Kantona Sarajevo, uz podršku Ambasade Narodne Republike Kine i u saradnji sa Gradom Sarajevom i Ministarstvom privrede.

Kako je to istaknuto u razgovorima, kineski poduzetnici su naročito zainteresirani za pokretanje proizvodnje u oblasti tekstilne industrije, kako bi iskoristili preferencijalni status Bosne i Hercegovine sa zemljama Evropske unije. Iskazan je interes i za zajedničko učešće u elektroenergetskim projektima, s obzirom da Kina raspolaže odgovarajućom opremom i uređajima za ovu oblast.

Kao moguća polja saradnje pomenuti su i modernizacija rudnika i eksploatacija rudnih bogatstava, avio i špediterske usluge, ali i saradnja sa univerzitetima. Također, kineska strana je izrazila spremnost da educira osoblje za pružanje podrške malim i srednjim preduzećima, ali i rad u slobodnim i industrijskim zonama. Sigurno je da će se do konačnog susreta iskristalisati još neke oblasti na kojima je moguće ostvariti zajedničku saradnju.

Privredna komora Kantona Sarajevo će sve zainteresirane kompanije upoznati sa detaljima poslovnih razgovora između sarajevskih i kineskih privrednika. Za sada se zna da će na razgovore biti pozvani predstavnici Elektroprivrede, Energoinvesta, Zraka, rudnika, tekstilne industrije, proizvođači građevinskog materijala, predstavnici slobodnih i industrijskih zona, kao i predstavnici univerziteta.

Kineska strana je predložila da termin susreta bude 14. juni, o čemu će svi učesnici biti blagovremno obaviješteni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti