Veliko interesovanje regije za Sajam energetike u Tuzli

24.05.2011. 09:41 / Izvor: eKapija.ba
Veliko interesovanje regije za Sajam energetike u Tuzli

Organizacioni odbor Međunarodnog sajma energetike, industrije i rudarstva, koji se u Tuzli održava od 21. do 25. juna, na svojoj prvoj sjednici konstatovao je da već sada za ovaj izuzetan događaj, vlada veliko interesovanje ne samo u Bosni i Hercegovini nego i široj regiji.

Tako su svoje učešće na Sajmu, u sklopu kojeg će se održati i naučni skup ENERGA posvećen aktuelnim temama s područja energetike, najavili predstavnici kompanija iz Danske, zemlje partnera Sajma, zatim Njemačke među kojima i RWE vodeći proizvođač električne energije, te kompanije iz Poljske, Češke, Austrije, Slovenije,Hrvatske, Srbije i naravno Bosne i Hercegovine.

Federalni ministar energetike, Erdal Trhulj koji je prisustvovao prvoj sjednici Organizacionog odbora Sajma, kazao je da Federalno ministarstvo i Elektroprivreda BiH također prihvataju pokroviteljstvo Sajma, te najavio oko 14 tema za Stručni skup Energa.

Time su se pridružili dosadašnjim partnerima: Rudarskom institutu iz Tuzle, Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Privrednoj komori Tuzlanskog kantona, Vladi Tuzlanskog kantona, Općini Tuzla, te Kraljevini Danskoj koja je zemlja partner Sajma energetike. Ambasada Kraljevine Danske animirala je institucije i privredni sektor da dođu na Sajam, a napomenuto je da su vodeće danske firme učestvovale u toplifikaciji Tuzle. Na stručnom skupu Energa, Danci će predstaviti i način implementacije vjetroenergije u Danskoj.

Sajam energetike je svakako prilika da FBiH i BiH počne vraćati svoju poziciju i da se prikažu prirodni resursi. Svojom kvalitetnom organizacijom ovaj sajam to može pružiti i postati jedna od vodećih manifestacija od koje će svakako profitirati i Bosna i Hercegovina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti