Nastavlja se agonija sa SCT-om: Krivac ekonomska kriza, slaba informisanost ili nešto treće?

22.01.2011. 14:51 / Izvor: eKapija.ba
Nastavlja se agonija sa SCT-om: Krivac ekonomska kriza, slaba informisanost ili nešto treće?

Više je svima postalo jasno kompanija SCT nema novca, bankrotirala je i raskida se ugovor sa njom.

Međutim, ostaju mnogi nagomilani problemi. Ko će i kada platiti dug podizvođačima za urađeni posao, čija vrijednost dostiže vrtoglavih pet miliona eura, kao i pitanje kada će uopće biti završena prva od tri dionice Sarajevske zaobilaznice.

Ljubo Pravdić, direktor JP Direkcije cesta Federacije BiH gostujući na FTV je izjavio kako su za probleme SCT-a čuli prije nekoliko dana iz pisanja medija u Sloveniji.

Međutim, da bi se krenulo sa raskidom ugovora trebao je dokaz o insolventnosti SCT-a, što je i dokazano nedavno. To je i bio razlog, kako kaže Pravdić da se krene sa raskidom ugovor bez obaveza, odnosno da se pošalje obavijest o raskidu ugovora ovoj kompaniji.

"Što se tiče dugovanja domaćim kompanijama, SCT je tražio suglasnost za samo šest domaćih kompanija za koje smo dali suglasnost kao podizvođače. Tako da za njih možemo garantovati da će naplatiti sva svoja potraživanja. Za ostale kompanije za koje nisu tražene suglasnosti, a sa kojima je SCT ugovorio posao, mi ćemo u skladu sa kreditnim ugovorom pokušati da uključimo u dug SCT-a, jer su radili na Sarajevskoj zaobilaznici, te ćemo ukoliko to bude moguće da obeštetimo SCT", kaže Pravdić.

Opravdanje, Pravdić nalazi u ekonomskoj krizi kako u BiH, Sloveniji, tako i u svijetu, tako da ne smatra da je došlo do prevare od strane kompanije SCT.

Šta će se dalje dešavati na Sarajevskoj zaobilaznici ne možemo ni slutiti. Pravdić kaže da će procedure odrediti banke nakon aktiviranja bankovnih garancija i izrade novog predmeta radova.

"Ovaj posao i da je završen ne bi nigdje vodio, pošto je ovo samo jedan od tri LOT-a koji treba da se završi na Sarajevskoj zaobilaznici", kaže Pravdić, navodeći kako je sve ovo prolongiralo završetak lota za oko godinu dana, iako je objektivno gledajući završeno 70-75 posto radova, tako da dobar izvođač to može završiti za šest mjeseci.

FTV/E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti