Rasterećeni i privreda i terminali: Kućno carinjenje olakšalo poslovanje izvoznicima

25.03.2011. 13:21 / Izvor: eKapija.ba
Rasterećeni i privreda i terminali: Kućno carinjenje olakšalo poslovanje izvoznicima

Nakon što je prije dvije godine Uprava za indirektno oporezivanje uvela pojednostavljene carinske procedure, svakog mjeseca poveća se broj kompanija koje dobijaju status odobrenog i povlaštenog izvoznika.

Jedna od procedura koja je uveliko doprinijela lakšem poslovanju izvozno orijentiranim kompanijama jeste takozvano kućno carinjenje ili povlastica da se roba carini u krugu firme umjesto na carinskom terminalu.

Nova drvna industrija "Vrbas" prva je kompanija kojoj je sredinom 2009. godine uručen status odobrenog izvoznika ili status lokalnog kućnog carinjenja. Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za eKapiju je potvrdio da danas ukupno izdato 12 takvih odobrenja, a tri zahtjeva za dobivanje statusa odobrenog izvoznika se trenutno rješavaju u UIO.

Kućno ili lokalno izvozno carinjenje, objašnjava on, podrazumijeva da se postupak carinjenja, koji se inače izvodi na carinskim terminalimam može vršiti i na odobrenom mjestu u prostorijama imaoca dozvole.

Dokumentarni i fizički pregled se vrši kao kod redovnih procedura, samo je mjesto izvođenja drugo.

"Ovo u praksi znači da se cjelokupan carinski postupak obavlja u krugu firme koja ima status odobrenog izvoznika i nema više potrebe da se sa robom natovarenom na kamione ide u carinske terminale i tamo gubi vrijeme i novac", ističe Kovačević.

Firme koje izvoze robu koja ispunjava uslove za sticanje preferencijalnog statusa proizvoda s bh. porijeklom, mogu od UIO ishoditi i odobrenje za status ovlaštenog izvoznika.

"Ovaj status izvozniku omogućava davanje izjave o preferencijalnom porijeklu robe na računu ili drugom komercijalnom dokumentu, neovisno o vrijednosti robe. U protivnom, odobreni izvoznik mora doći u nadzornu carinsku ispostavu radi ovjere Uvjerenja EUR 1., kao dokaza o preferencijalnom porijeklu robe čija vrijednost prelazi šest hiljada eura ", objašnjava Kovačević.

Zato svaki odboreni izvoznik u suštini mora biti i ovlašteni izvoznik kako bi u potpunosti mogao iskoristiti prednosti i pravo značenje pojednostavljenog lokalnog izvoznog carinjenja.

Do sada je 45 kompanija iz BiH dobilo status ovlaštenog izvoznika, a četiri zahtjeva za ovaj status trenutno su u fazi rješavanja u Upravi za indirektno oporezivanje.

Sudeći prema zahtjevima, firme koje posluju u oblasti drvne i metalne industrije te građevinarstva najviše su zainteresirane za sticanje status odobrenog i ovlaštenog izvoznika. Dosadašnja iskustva Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazala su da je uvođenje pojednostavljenih carinskih postupaka skinulo veliki teret sa izvoznika.

"Uvođenjem ovih mjera u primjenu u BiH došlo do pojednostavljenja izvođenja normalnih procedura, smanjenja troškova carinskim službama i privredi, ubrzanja procedura i protok roba, rasterećenja carinskih terminala i unapređenja saradnje sa privrednim subjektima", kaže Kovačević.

Status odobrenog izvoznika mogu dobiti preduzeća koja imaju česte otpreme robe u inostranstvo i koje nisu počinile ozbiljne prekršaje carinskih propisa.

Za odobrenje kućnog carinjenja, firma mora redovno prijavljivati robu za izvozne postupke te evidencijom omogućiti efikasnu kontrolu. Izvozna kompanija također mora imati odgovornu osobu koja poznaje postupak lokalnog izvoznog carinjenja, da ima prihvatljiv sistem arhiviranja dokumentacije i evidencija, da carinskim organima za potrebe kontrole omogućava fizički i elektronski pristup do svojih carinskih i transposrtnih dokumenata.

Nermina Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti