BiH, Srbija, Hrvatska: Predsjednici predlažu planiranje regionalne mreže autocesta

18.07.2011. 14:36 / Izvor: eKapija.ba
BiH, Srbija, Hrvatska: Predsjednici predlažu planiranje regionalne mreže autocesta

Na neformalnom trilateralnom sastanku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije održanom na Brijunima, 18. jula 2011. godine, predsjednici su razgovarali o nastavku procesa pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja između tri države, o uzajamnoj političkoj podršci i tehničkoj pomoći u procesu integracije u Evropsku uniju, te o potrebi zajedničkog definisanja regionalne mreže infrastrukturnih sistema i njihovog kandidovanja, kao regionalnih projekata za fondove EU.

Kako se navodi u zajedničkom saopćenju, predsjednici Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije razgovarali su i o podsticanju razvoja nužne infrastrukture u regiji, kao temeljnog preduslova daljeg razvoja privrednih odnosa i rasta privrede općenito. Predsjednici su se usaglasili da je potreban zajednički institucionalni fokus na razvoj infrastrukture, te zato pozivaju svoje vlade da imenuju stalno međudržavno vijeće sa zadaćom harmonizovanja aktivnosti tri države u području izgradnje infrastrukture.

Predsjednici, u području transporta, predlažu svojim vladama planiranje regionalne mreže autocesta, brzih cesta, željezničkih pruga, logističkih centara i razvoja luka na Jadranskom moru i rijekama Savi i Dunavu. Predsjednici očekuju da bi ovakva inicijativa doprinijela razvoju dobrosusjedstva u regiji, definisanju transportne i politike u zajedničkim interesima, rješavanju transportne izolovanosti prostora regije i jadranskih luka, kao i ukupnom rastu konkurentnosti svih zemalja regije.

Radi neometanog i ubrzanog protoka ljudi i robe, predsjednici su predložili da se razmotri mogućnost osiguravanja većeg broja graničnih prijelaza, kako međusobno, tako i prema zemljama EU.

Predsjednici su dogovorili nastavak neformalnih i formalnih susreta ove trilaterale, kako bi dali dodatni podsticaj i pružili potpunu podršku daljoj saradnji Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti