Pozitivna strana bh. ekonomije: Dok ostali tapkaju u mjestu, turizam grabi naprijed

26.07.2011. 13:13 / Izvor: eKapija.ba
Pozitivna strana bh. ekonomije: Dok ostali tapkaju u mjestu, turizam grabi naprijed

Sarajevo, Mostar, Međugorje... samo su neke od primamljivih turističkih destinacija u našoj zemlji zahvaljujući kojim se turizam naše zemlje nalazi među najprosperitetnijim privrednim granama.

Ovome svakako idu u prilog statistički podaci koji su jasan pokazatelj rasta turističkog prometa u FBiH.

Dženana Bećirević iz Turističke zajednice FBiH za ekapija.ba kaže kako je u Federaciji BiH u periodu januar-maj 2011. godine turistički promet zabilježio rast broja dolazaka turista za 3,5 posto (149.367) i rast ostvarenog broja noćenja za 1,1 posto (272.461).

"Strani turisti zabilježili su više dolazaka za 7,1 posto (92.177) i noćenja za 4,9 posto (177.382), dok su domaći turisti zabilježili manji pad u dolascima i noćenjima u donosu na isti period prethodne godine.Učešće stranih turista u ukupno ostvarenom broju dolazaka je 61,7 posto, a u ukupno ostvarenom broju noćenja je 65,1 posto", pojašnjava Bećirević.

Najviše turista iz Hrvatske u prvoj polovini godine posjetilo je našu zemlju, dalje slijede Turci, Slovenci, Talijani, Srbi...

Na poboljšanju turističkog sektora dokazalo se i nekoliko mladih bh. kompanija i agencija, zahvaljujući kojima je interesovanje stranih turista za našu zemlju u porastu.

Dobar primjer koji bi trebali i ostali da slijede je "Lasta Travel" iz Mostara koja je uspostavila dobru saradnju sa švedskim tour operaterima, koji su oduševljeni BiH te su najavili i nove posjete BiH.

Zlatko Papac, direktor "Lasta Travel" kaže kako je potvrđen dolazak četiri grupe turista iz Švedske koji će u BiH doći najesen.

Primjer slijedi i Turistička agencija "Respect" iz Zenice, inače prepoznatljiva po promociji bosanskih piramida u Europi i dovođenju inostranih turista u BiH.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti