Švedski poduzetnici regije Örebro u turističko-poslovnoj posjeti Hercegovini

06.06.2018. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Švedski poduzetnici regije Örebro u turističko-poslovnoj posjeti Hercegovini

Četverodnevni, turističko-poslovni posjet Hercegovini okupio je tridesetak poduzetnika iz švedske regije Örebro.

Četverodnevni, turističko-poslovni posjet Hercegovini okupio je tridesetak poduzetnika iz švedske regije Örebro, koji su period od 02. do 06. lipnja 2018. godine spojili kao ugodno s korisnim. Mreža poduzetnika okupljenih u Business Match ovih dana boravi u posjetu hercegovačkim kulturno-povijesnim znamenitostima, ali i razmotra mogućnosti i potencijale poslovne suradnje s bh. poduzetnicima, javlja Manager.ba.

Veći dio švedskih gostiju po prvi put boravi na tlu Bosne i Hercegovine. Turistički obilazak Mostara, osvježavajuće kupanje na Kravicama, izleti u Blagaj i Počitelj, degustacija vina i večera u Vinariji Zadro, rafting na Neretvi, samo su dio organiziranog programa koje je za goste iz Švedske priredila Turistička agencija LASTA Travel iz Mostara.

Zlatko Papac, vlasnik spomenute agencije, ujedno i član Nadzornog odbora Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH), petnaest je godina živio i radio u Švedskoj, te je svoja iskustva i sredstva investirao u BiH. U uvodnom obraćanju je naglasio važnost posjeta koji za cilj ima suradnju i povezivanje kompanija iz ove švedske regije sa kompanijama iz Hercegovine. 

U ponedjeljak, 04. lipnja 2018. godine u Hotelu Mostar u Mostaru održana je i poslovna konferencija kojoj je nazočio i švedski ambasador u BiH Anders Hagelberg. U svom izlaganju je posebno istaknuo značaj suradnje i zajedničkog iznalaženja rješenja, kako u poslovnom, tako i u političkom smislu, osvrnuvši se na veliki broj bh. državljana koji su tijekom rata u BiH izbjegli u Švedsku i tamo ostvarili zavidne poslovne rezultate.

Kazao je i da je Švedska do sada uložila značajna financijska sredstva u projekte u BiH, stoga švedski poduzetnici vide pozitivne mogućnosti i prilike kroz suradnju sa bh. poduzetnicima u različitim granama gospodarstva, posebno u IT sektoru, proizvodnji namještaja, obuće, metalurgiji i sl. Također, istaknuo je i da značajan dio švedskih investicija u BiH pripada upravo bh. dijaspori. 

 

Švedsku organizaciju SEEBA predstavila je generalna direktorica za regiju Balkan Aida Soko. Inače, SEEBA-u osnovali Zlatan Bajrić i Adnan Berberović koji su se tijekom godina etablirali kao istaknuti poduzetnici u Švedskoj. 

I Soko je u svom izlaganju istaknula velike potencijale bh. dijaspore u Švedskoj čiji su pozitivni primjeri i ova dva mlada čovjeka. "Poduzetnički duh i vještine ovdašnjih ljudi, stručnost i kompetentnost, jezičke sposobnosti, te turistički potencijali ove zemlje, otvaraju vrata za velike projekte u budućnosti", kazala je.  

O potencijalima i prednostima švedske regije Orebro govorila je poslovna savjetnica organizacije ALMI, Carina de la Tajada Lahalls. Riječ je regiji koja broji 300.000 stanovnika u 12 općina a u kojoj posluje 12.000 registriranih kompanija. 

Asocijaciju poduzetnika Hercegovine (APH) koja je donedavno nosila ime Gospodarska komora Grada Mostara (GKM), njene članice i aktivnosti, kao i trenutne i buduće pravce poslovanja predstavila je projekt menadžerica Ines Sesar.

O značajnim projektima Tehnološkog parka Intera Mostar govorio je tehnički direktor Mladen Kostić. 

Švedsko-bosanskohercegovačke kompanije često su pokretačka snaga za razmjenu između Švedske i BiH i mogu olakšati ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta u BiH i Švedskoj. Bliska suradnja među osobama sa poznavanjem prilika u našim zemaljama otvorile su nove mogućnosti i veze za poduzetnike i kompanije bez prethodnog prisustva i znanja o tržištu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti