Ako se euro vrati u promet u BiH: Turistički sektor očekuju bolji dani

25.08.2011. 13:40 / Izvor: eKapija.ba
Ako se euro vrati u promet u BiH: Turistički sektor očekuju bolji dani

Incijativa Stalnog odbora za finansijsku stabilnost u BiH za vraćanje eura u promet u BiH, ohrabrujuća je za turistički sektor u BiH koji je njegovo odsustvo osjetio itekako.

Najteže breme palo je na trgovine, hotele, motele, restorane, ali i male zanatlije.

Turistički stručnjaci tvrde kako postojeća situacija nanosi direktnu štetu bh. turizmu koji pored energetike, industrije, poljoprivrede spada u uzdanicu razvoja bh. privrede. Stoga, smatraju oni njegovo vraćanje u promet znači i bolje dane za bh. turizam.

Asja Hadžiefendić – Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice FBiH za ekapija.ba kaže kako bi ponovno vraćanje eura u promet u BiH, ako do toga dođe, trebalo imati pozitivne efekte na turistički promet.

"Najviše primjedbi su imali prodavači suvenira, koji su usljed ionako teške prodaje svojih proizvoda, odsustvo eura imali kao otežavajuću okolnost. Sve ovo negativno uticalo i na cjelokupni turizam, s obzirom na činjenicu, da se do prije mjesec dana isključiva zamjena novca vršila u bankama koje nisu radile iza 20 sati, praznikom ili u dane vikenda. Prije mjesec dana mjenjački poslovi omogućeni su i poštama. Međutim, ponovo se javlja isti problem pošte, rade do 20 sati, a turisti moraju da čekaju u redu kako bi zamijenili novac", kaže Asja Hadžiefendić - Mešić, naglašavajući kako problem razmjene novca nije riješen otvaranjem mjenjačnice u Sarajevu, jer turisti koji su dođu na Ilidžu ili Bjelašnicu da bi razmijenili novac moraju ići u centar grada, što je neprihvatljivo.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti