Strani turisti tvrde: Planine su snaga razvoja turističkog imidža BiH

26.08.2011. 11:36 / Izvor: eKapija.ba
Strani turisti tvrde: Planine su snaga razvoja turističkog imidža BiH

Planinski turizam jedan je od najačih aduta BiH, stoga ne čudi činjenica da se baš ovaj vid turizma nalazi na vrhu turističke ljestvice, odnosno na drugom mjestu, odmah nakon kulturno-historijskog turizma, kažu u Turističkom udruženju u BiH.

Na ovo sve ukazuju i mnogobrojne ankete urađene među stranim turistima, koji kažu kako su bh. planine jedinstvene i svaka od njih nudi turistima različitu vrstu zabave. Također, naglašavaju kako je planine predstavljaju snagu u izgradnji imidža, a i izuzetan su resurs za razvoj zimskog turizma u BiH.

Prema utiscima stranih turista u bh. planine treba još ulagati, naročito u prelijepa skijališta, koja još uvijek imaju nedovoljno infrastrukture.

Na osnovu ovih podataka, ne čudi ni činjenica što se oni koji osjete dodir bh. planina ponovo vraćaju na Jahorinu, Prenj, Bjelašnice, Igman, Vlašić, Maglić, Treskavicu, Majevicu... koje svojim prostranim vidicima, gostoljubivosti lokalnog stanovništva i ugostitelja, šarolikosti flore i faune čine jedinstvenu oazu za odmor i rekreaciju.

(Jedinstvena šarolikost Treskavice)

Da je tako, potvrđuje i činjenica da se bitno razlikuje prirodna šarolikost Jahorine, Treskavice, Prenja...

Jahorina je raj za skijaše, a kada okopni snijeg i kada vazduh zamiriše ljekovitim biljem i pašnjaci procvjetaju u svim bojama prirode, Jahorina postaje raj za šetače, planinare i alpiniste. Sa druge strane Treskavica je još neistražena. Krije mnoge tajne. Na planini se nalazi nekoliko predivnih jezera, a planina se nalazi na 2.088 metara nadmorske visine i najviša je sarajevska planina. Kada je vidljivo i vrijeme je sunčano, posjetioci mogu vidjeti sve do Crne Gore i Jadranskog mora.

Prenj predstavlja dragulj u kruni bh. planinarenja. Ova planina opisana je kao "bosanski Himalaji". Odlikuje je bogatom planinskom istorijom, endemskim vrstama i nudi najveće izazove.

Po svojim specifičnostima odlikuju se Igman i Bjelašnica, Majevica, Maglić... Međutim, ono što je zajedničko za sve, prema mišljenjima turista je neodoljiva ljepota i prirodni sklad.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti