IHRA dala konačnu riječ: Hadžibajriću i Džeki uručene nagrade za doprinos razvoju turizma

11.08.2010. 09:01 / Izvor: eKapija.ba
IHRA dala konačnu riječ: Hadžibajriću i Džeki uručene nagrade za doprinos razvoju turizma

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, Amir Hadžić, u ime IHRE (Internacionalne asocijacije hotelijera i restoratera), Federacije Euro Mediteranskih Restorana&Hotela i Balkanskog saveza hotela, uručio je 10. augusta prestižnu nagradu za poseban doprinos razvoju turizma na nivou lokalne zajednice, države BiH i regije Jugoistočne Evrope, načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću.

U prisustvu velikog broja gostiju i pripadnika medija, Hadžić je nagradu za doprinos razvoju turizma uručio i predsjedniku Turističkih udruženja BiH, Šemsudinu Džeki. Pojasnivši da je Udruženje hotelijera i restoratera BiH uputilo nominacije Hadžibajrića i Džeke Balkanskoj alijansi hotelskih asocijacija, koja ih je prihvatila i proslijedila dalje Federaciji Euro Mediteranskih Restorana&Hotela u Kairu, Hadžić je istakao da su nominacije prihvaćene i u toj Federaciji, te upućene IHRI. Upravo je IHRA dala konačnu riječ i dodijelila nagrade nominovanima iz BiH.

Govoreći o veličini i značaju IHRE, Hadžić je naglasio da je ova asocijacija veliko krovno udruženje hotelijera i restoratera cijeloga svijeta i da okuplja oko 100 svjetskih asocijacija. Osim toga, IHRA trenutno u članstvu broji oko 60 miliona ljudi, 300 000 hotelijera i 8 miliona restoratera. Imajući u vidu sve ovo, ne čudi podatak da je godišnji obrt koji ostvari ova asocijacija 950 milijardi dolara.

"Mala Bosna i Hercegovina je u članstvu ove velike Asocijacije i nalazi se među 100 nacionalnih asocijacija koje ona okuplja. Upravo ova velika Asocijacija stoji iza nagrada koje danas dodjeljujemo", rekao je Hadžić.

Nakon što su načelniku Hadžibajriću i Džeki uručene nagrade i plakete koje će trajno svjedočiti o njihovom doprinosu razvoju turizma na ovim prostorima, prisutnima se obratio načelnik.

"Želim da se zahvalim za priznanje koje mi je uručeno i, ako je suditi po onome što je rekao Hadžić, ova nagrada predstavlja „950 milijardi dolara godišnje“. Nadam se da ćemo u saradnji sa TZ Kantona Sarajevo nastaviti ovakvim tempom razvoja turizma, a drago mi je što je svijet prepoznao naše napore i zalaganja. Želim istaći da je Općina Stari Grad u saradnji sa TZ Kantona Sarajevo prije nekoliko mjeseci pokrenula projekat uvezivanja svih hotela u Starom Gradu, tako da svakodnevno imamo podatke o broju turista koji posjećuju Stari Grad, zemljama iz kojih dolaze, broju noćenja, popunjenosti hotelskih kapaciteta i sl. Nadam se da ćemo ove podatke u budućnosti moći dobro iskoristiti za još bolji razvoj turizma u Starom Gradu", kazao je u svom obraćanju.

Iznijevši podatke da je u Sarajevu, odnosno Starom Gradu, u 2009. godini zabilježen porast broja turista od 11,8% u odnosu na 2008. godinu, načelnik Hadžibajrić je otkrio kako su pokazatelji za 2010. godinu još bolji. Naime, do sada je ostvaren porast dolazaka turista za 19% u odnosu na isti preriod prošle godine, što prema njegovim riječima, znači povećanje od 40%, a to svakako nisu zanemariva sredstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti