Ne rehabitiliraju zatvorenike

Katica problem vidi u razuđenom sistemu policije i u zatvorima

03.04.2024. 11:59 / Izvor: N1
katica

Bomba u dvorišti načelnika, pucnjave, razbojništva, vandalizam... sve pomenuto brine bh. građane.

Bomba u dvorišti načelnika, pucnjave, razbojništva, vandalizam... sve pomenuto brine bh. građane. Jesu li opravdano uznemireni pitali smo ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva Admira Katicu.

“Nikada ne zvuči dobro, kad se čuje da je kod načelnika ili bilo koga bačena bomba na kuću, i jasno nam je da izazivaju zabrinutost građana. Mi se u policiji trebamo prilagođavati pitanju – kako se građani osjećaju”, svjesno će Katica.

Koja je funkcija zatvora?

Kazao je i da 60 posto ljudi koji čine krivične djela su oni koji su od ranije poznati policiji, ali da tu nije policija kriva.

“Baci neko bombu, izvrši razbojništvo, izvrši neko krivično djelo… Policija ga liši slobode. Preda ga nadležnom tužiocu, tužilac dokaže optužnicu pred sudom, sud ga osudi, on izvrši kaznu zatvora. I imali smo slučajeve, počinilac odleži kaznu zatvora, izlazi preko kapije, sjeda u automobil, i nastavlja činiti prekršaj zbog kojeg je bio u zatvoru. A koja je funkcija naših u zatvoru, rehabilitacija zatvorenika, a ne da ih vraća ponovno u delikventne. To je problem definitivno”, rekao je Katica.

Komentarišući bacanje bombe na kuće načelnika Općine Stari Grad i vijećnika Vedada Zeljkovića, kazao je da su izvršioci tog djela uhapšeni,  te da obično osobe koje ovakva djela rade su već dio kriminalnog miljea.

Djela povezana

Ko su nagolodavci, dodaje, to treba da pokaže istraga.

“Očigledno je da su djela povezana. Potpuno je ovo rasvijetljeno i jasna je logika kriminalnog djela. U toku je kriminalistička obrada“, naveo je Katica.

Istaknuo je i da djela koja su mafijaškog tipa nisu svojstvena za područje BiH, a da djela organizovanog kriminala mogu imati svoje karakteristike na području KS.

“Mi imamo razuđen sistem policije, da je Bog d'o, da smo imali reformisanu policiju, pa jedan organizam subordinisan sa nivoa BiH, to bi bilo puno bolje”, zaključio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti