Od 17. septembra uspostavlja se aviolinija Pescara - Mostar

13.09.2011. 11:22 / Izvor: eKapija.ba
Od 17. septembra uspostavlja se aviolinija Pescara - Mostar

Dugo najavljivani čarter let na relaciji Pescara (Italija) -Mostar biće uspostavljen 17. septembra. Kako je predviđeno ranijim planom uspostavljanjem ove aviolinije na mostarski aerodrom doputovat će hodočasnici iz Italije koji će narednih dana boraviti u Međugorju, potvrdio je za ekapija.ba Marin Raspudić, direktor Zračne luke Mostar. Letovi će biti subvencionirani od strane Grada Mostara i Pescara.

Raspudić kaže kako Mostarski aerodrom ima potencijal, naročito što je Međugorje, najveća turistička atrakcija vjerskog turizma udaljena svega 20 kilometara od njega.

Također, o rentabilnosti ovoga aerodroma govore i njegovi rezultati koji kažu kako je u prvih šest mjeseci ove godine Aerodrom Mostar zabilježio rekordan promet, prvenstveno zahvaljujući čarter letovima. Međutim, da bi ova zračna luka dobila stalne linije, spas je u koncesioniranju i pronalasku strateškog partnera.

"U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 20.000 putnika, do kraja godine očekujemo da će taj broj dostići više od 31.000 putnika, a već naredne godine očekujemo mnogo više putnika, što pokazuje da Aerodrom Mostar ima potencijal koji treba bolje vrijednovati i bolje iskoristiti", kaže Raspudić, naglašavajući ako ne ulažete u infrastrukturu i opremu nema uspjeha, isto kao što i bez kvalitetetnijeg odnosa lokalne zajednice i kantona nema velikih pomaka.

Raspudić smatra kako je uvođenje ove aviolinije pomak, međutim za tržište se treba nastaviti boriti. "Treba napraviti biznis plan razvoja turizma u Federaciji, odnosno BiH, bez kojeg su ovo samo parcijalna `ad hoc` rješenja i ništa drugo."

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti