Ministarstvo privrede BPK: Poziv za dodjelu koncesije za MHE Prača i MHE Vražalice

10.10.2011. 13:02 / Izvor: eKapija.ba
Ministarstvo privrede BPK: Poziv za dodjelu koncesije za MHE Prača i MHE Vražalice

Kantonalno Ministarstvo za privredu BPK Goražde raspisao je javni poziv za dodjelu koncesije za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos MHE na rijeci Prači, na području općine Pale-Prača.

Kako kažu u ovom Ministarstvu predmet koncesije je projektovanje, izgradnja, korištenje i prijenos MHE na rijeci Prači, općina Pale-Prača.

MHE Prača, odnosno tlačno protočno postrojenje imat će instalisanu snagu 626 kW, sa mogućom godišnjom proizvodnjom 2.917 MWh.

MHE Vražalice, rijeka Prača općina Pale-Prača je pribransko postrojenje čija je planirana instalisana snaga 396 kW sa mogućom godišnjom proizvodnjom od 1.320 MWh.

Pravo učešća na javnom konkursu po jednakim uslovima imaju domaća i strana lica, osnovana, registrovana u skladu sa zakonom FBiH.

Naime, za ovu MHE je od strane Energoinvestovog sektora "HIGRA" u aprilu 2006. godine urađena i Studija hidroenergetskog korištenja rijeke Prače. Studija sadrži podatke o koncesiji i uslovima pod kojima se koncesija može dodijeliti. Stoga, ponuđač je obavezan izgraditi i uz ponudu dostaviti Studiju opravdanosti koncesije, Studiju procjene uticaja na okoliš i Idejni projekat za MHE.

Koncesionar koji bude odabran kao najpovoljniji ponuđač i sa kojim će Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde potpisati koncesioni ugovor, u toku realizacije Idejnog i Glavnog projekta, dužan je vršiti hidrološka mjerenja na predviđenim profilima iz Studije, radi dobivanja stvarnih i realnih parametara neophodnih za izradu Glavnog projekta.

Koncesija će biti dodijeljena na 30 godina. Rok za dostavljanje ponuda je 45 dana.

(E. Ko.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti