Potpisan ugovor o koncesiji: Korak bliže izgradnji milionskog vjetroparka na Vlašiću

17.10.2011. 14:51 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan ugovor o koncesiji: Korak bliže izgradnji milionskog vjetroparka na Vlašiću

Ugovor o koncesiji za deset eksploatacionih polja za korištenje energije vjetra do pet megavata na Vlašiću konačno je potpisan nakon što je na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada SBK sredinom marta donijela odluku o dodjeli koncesije za izgradnju, korištenje i održavanje postrojenja za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju.

Kako je za ekapija.ba potvrdila Sadžida Hadžić, direktorica kompanije Energa iz Sarajeva potpisnici ugovora bili su Ministarstvo privrede SBK i firme "Eberkon" iz Travnika, koja je u vlasništvu tursko-bosanskog konzorcija kojeg čine "Energa" d.o.o. Sarajevo i "Berksan Muhendislik" Turska.

Hadžić kaže, kako je lokalna zajednica dala podršku ovom velikom i značajnom projektu koji za cilj ima proizvodnju čiste ekološke energije.

"Od augusta radimo mjerenja i od njihovih rezultata ovisi i dalji tok projekta", naglašava Hadžić, ističući kako bi oni na ovom području trebali graditi na 10 lokacija, dok bi na preostalih 10 lokacija trebala graditi Elektroprivreda BiH.

Također, isti ugovor uskoro bi trebao biti potpisan i sa Elektroprivredom BiH.

Ranije dodijeljena koncesije odnosi se na period od 30 godina za izgradnju vjetroelektrana snage do pet MW po lokaciji na 20 lokacija na Vlašiću. Moguća instalirana snaga na vetroparku iznositi će 100 megavata, a očekivanja ulaganja u oba projekta su između 100 i 150 miliona eura.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti