RC Buna ponovo u žiži interesovanja: Mostar traži nadležnost za koncesije

20.10.2011. 13:11 / Izvor: Dnevni list
RC Buna ponovo u žiži interesovanja: Mostar traži nadležnost za koncesije

Rekreacijski centar Buna ponovno je u žiži gradskih događanja. Po pitanju RC-a Buna intenzivno se održavaju sastanci, u cijelu inicijativu oko davanja RC-a Buna pod koncesiju, koju mnogu nazivaju `zlatna koka`, uključio se i sam gradonačelnik Ljubo Bešlić kako bi se što prije iznašlo najbolje rješenje.

Vijećnik Oliver Soldo koji već odavno inicira ubrzavanje procedure oko raspisivanja natječaja za koncesiju Rekreacijskog centra na Buni kazao je kako očekuje da će se natječajna procedura završiti u vrijeme zimskih mjeseci, kako bi dogodine, na proljeće i padom vodostaja rijeke Bunice, budući investitor mogao ući u posao.

Županija ustupa nadležnost


Zakonom o koncesijama, istu može dodjeljivati županijsko ministarstvo, a ne Grad, te tako, navodi Soldo,Grad Mostar zahtijeva i očekuje da će Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo nadležnost prebaciti na Grad.

"Županijska Vlada nam treba prepustiti koncesiju i sad čekamo formiranje županijske vlasti kako bi se taj dio procedure riješio", kazao je Soldo. Po pitanju RC-a Buna, navodi on, u zadnje vrijeme su se sastanci intenzivirali u koji su, navodi, uključene sve mjerodavne strane.

"Investitori koje sam ranije spominjao i dalje su zainteresirani, a u međuvremenu su se pojavili i novi interesenti za ulaganje u Bunicu. Koliko su njihove ponude ozbiljne, teško je sad reći, no natječajem će se stvari iskristalizirati. Kad krene natječajna procedura, oni će vidjeti uvjete koji im odgovaraju. Trenutačno, teško je ocijeniti nečiji kredibilitet, natječaj će se provesti na način da će morati prikazati Gradu osigurana sredstva tako da ne bi došlo do nikakvih spekulacija s tim prostorom", kazao je Soldo.


Naveo je kako će Grad pratiti ulaganje u taj prostor kako bi u bilo koje vrijeme, ukoliko se pokaže da investitor nije ozbiljan u realizaciji svojih namjera, mogao otkazati ugovor.

"Bar se nadam da Grad neće ovaj projekt prepustiti slučaju. Ostaje za vidjeti u kojem smjeru će ići natječajna procedura, hoće li se prostor dati pod koncesiju ili pak zakup, no, sve u svemu, postoji dobra volja gradonačelnika kao i njegovih bliskih suradnika da se pitanje Bunice riješi u idućih pet mjeseci", kazao je Soldo.

Iako je prostor SPC-a Bunica gradsko zemljište, postoji i nekoliko čestica, oko 10 posto ukupne površine koje su u posjedu privatnika. No Soldo smatra kako isto ne bi trebalo kočiti davanje prostora pod koncesiju.

"Planskom dokumentacijom to područje je proglašeno sportsko-rekreacijskom zonom
i tu se mogu obavljati i organizirati sadržaji samo te vrste. Iz tog razloga privatno zemljište gubi na značenju, Grad Mostar će osigurati obeštećenje tih privatnika na adekvatan i zakonit način tako da tu ne bi smjelo biti problema",
kazao je Soldo.

Isplata obeštećenja privatnicima


Edita Avdić, iz gradske Službe za podršku biznisu, također nam je potvrdila da se pitanje RC-a Buna u zadnje vrijeme aktualiziralo kako bi se pronašlo najbolje rješenje za oplemenjivanje ovog nekad poznatog turističkog i rekreacijskog centra.

"Prije petnaestak dana poslali smo dopis Vladi HNŽ-a, točnije premijeru Srećku Borasu kao i Ministarstvu gospodarstva da se iznađe neko rješenje kojim bi županija ustupila raspisivanje natječaja za koncesiju Gradu Mostaru, budući da bi koncesija bila najbolje moguće riješene za RC Buna. I gradonačelnik Bešlić je kazao da će osobno kontaktirati premijera Borasa tako da uskoro očekujemo odgovor", kazala je Avdić.

Govoreći o privatnim parcelama kao i restoranu i motelu koji se tamo nalazi, a koji je privatiziran, Avdić je kazala kako se isto treba riješiti prije samog raspisivanja natječaja za koncesiju, tako da sutra onaj tko bi uzeo Bunicu i tu ulagao ne bi imao problema. Avdić je kazala kako postoji dobra volja kod vlasnika navedenih zemljišnih čestica da se, sporazumom s Gradom, na obostrano zadovoljstvo isto riješi.

"Oni su voljni da im Grad isplati obeštećenje", kazala je Avdić.

Potencijal za turistički razvoj

Dosad je u dva navrata raspisivan poziv za iskazivanje interesa potencijalnih investitora za koncesijom, međutim, oba su završila bez nekih konkretnih zaključaka. Gradske vlasti, a i brojni građani su mišljenja kako je svima u cilju da se taj prostor oplemeni, a isto se može samo ulaganjem i dovođenjem gostiju na ovo mjesto kako bi taj dio grada postao ono što je nekad bio. Obnova RC-a Buna djelovala bi afirmativno na grad Mostar te njegov turistički i ekonomski razvoj.

Pred investitorom zahtjevni radovi

Područje Rekreacijskog centra Buna prostire se na 11 hektara, a prije rata bilo je posjećeno i omiljeno izletište Mostaraca, ali i stranih gostiju, posebice kampera. Budući zakupac Rekreacijskog centra Buna trebao bi stvoriti minimalne uvjete za obnovu, a koji obuhvaćaju izgradnju parkirališta za oko 60 vozila, obnovu recepcije, izgradnju centra kampa s objektima za kampere i posjetitelje kao što su toaleti, ugostiteljski objekti, trgovine, praonice i servisnu stanicu za pokretne kućice.
Uz to, treba obnoviti dio kampa za šatore, izgraditi dio kampa za pokretne kućice s električnim priključcima i priključcima za vodu, potom izgraditi bungalove, igrališta i sportske objekte, zone obale s objektima za rekreaciju kao što su klupe i roštilji, kao i ogradu oko cijelog centra. Potrebno je i obnoviti pločnike, električne priključke i priključke za vodu te izgraditi sustav kanalizacije i filtracije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti