Federacija BiH ulaže do 55 miliona eura za rehabilitaciju cesta

02.02.2012. 11:55 / Izvor: eKapija.ba
Federacija BiH ulaže do 55 miliona eura za rehabilitaciju cesta

Javno preduzeće Direkcija cesta Federacije BiH ove godine planira potrošiti do 55 miliona eura za rehabilitaciju cesta, u sklopu projekta kojeg finansiraju međunarodni kreditori.

Program poboljšanja postojeće magistralne mreže u Federaciji BiH se provodi od 2008. godine, a obuhvata radove na 109 dionica, rekonstrukciju cestovnih objekata i konsultantske usluge.

Planirano je da projekat bude implementiran u periodu od četiri godine, te bi 2012. godina trebala označiti kraj provedbe ovog plana, ali i godina u kojoj će se potrošiti najviše novca za rehabilitaciju cesta.

Direkcija cesta FBiH trenutno provodi tendersku proceduru za izbor konsultantantske kuće koja će pružiti tehničku pomoć, koja podrazumijeva pregled i potvrdu predmjera radova, praćenje tendera za izvođenje radova i realizaciju ugovora.

Poziv za dostavu ponuda kroz proces međunaradnog javnog nadmetanja otvoren je do 6. marta, a izabrani konsultant će biti angažovan na period od aprila 2012. do decembra 2013. godine.

Građevinski radovi na različitim dionicama obuhvataju presvlačenja, odnosno sanaciju asfaltnih kolovoza, zavisno od stepena oštećenja, uključujući i radove na poboljšanju odvodnje i komponenti sigurnosti, čime će se zajedno sa vanrednim održavanjem omogućiti zaustavljanje dugogodišnjeg trenda pogoršanja stanja magistralnih cesta, povećanje nivoa usluge, sigurnosti prometa, smanjenje budućih potreba za većim ulaganjima.

Program Rehabilitacije cesta u FBiH se finasira, najvećim dijelom, iz dugoročnih međunarodnih kredita. Evropska investicijska banka osigurala je 50 miliona eura, Evropska banka za obnovu i razvoj 45 miliona eura, te Svjetska banka 10 miliona eura. Direkcija cesta FBiH izdvojila jedan dio vlastitih sredstva, koji uključuju 10 posto učešća radova koje finansira Svjetska banka, kamate na kredit i revolving sredstva za plaćanje PDV-a.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti