U nevolji mnogi zarađuju: Veće cijene u trgovinama

09.02.2012. 12:01 / Izvor: eKapija.ba
U nevolji mnogi zarađuju: Veće cijene u trgovinama

Građanima BiH snijeg je donio mnogo nevolje, a najnovije osjete i po već praznim džepovima. Trgovci su iskoristili priliku te su cijene osnovnih prehrambenih proizvoda u pojedinim trgovinama nešto veće, dok je cijena "lopate" najtraženije alatke ovih dana pet puta skuplja od običajne.

Mensud Lakota iz Udruženja potrošača za ekapija.ba kaže da Udruženje ne može u ovom slučaju ništa uraditi s obzirom da je uređenje tržište u BiH dovedeno u situaciju slobodnog formiranja cijena roba i usluga, kako funkcioniše i evropsko, odnosno svjetsko tržište.

"S obzirom da se radi o privatnom kapitalu svako može da formira svoju cijenu. U uređenim tržištima zdrava konkurencija učini da cijene dođu u jednu normalnu razinu. Međutim kod nas to nije slučaj. Tako ako imate monopolistički odnos u pojedinim artiklima, energentima, uslugama, sasvim normalno je da formirate cijenu po vlastitom nahođenju u smislu gubitaka, odnosno dobiti", pojašnjava Lakota.

S obzirom da u BiH imamo monopol u oblastima života i rada, energiji, komunikacijama, prehrani... gdje se cijene formiraju u kacelarijama, Lakota kaže da ne postoji drugi izbor nego da kupujemo to što imamo.

"Sve ovo se dešava jer nema zdrave konkurencije, zato su kod nas cijene skuplje nego u zemljama EU, posebno šećer, ulje... Stoga treba razviti tržište da prodajemo domaće proizvode, jer kupujući uvozne proizvode rušimo sami sebe", navodi Lakota.

Lakota smatra kako se i dalje mogu nastaviti tražiti problemi, međutim ništa se neće riješiti dok se tržište ne uredi.

Povodom većih cijena u trgovinama oglasila se i Vlada HNK na sjednici gdje je konstatirano kako postoji niz dojava građana o nekontroliranom podizanju cijena životnih namirnica, te je upućena preporuka građanima da u trgovinama ne uzimaju robu bez adekvatnog računa, te da dobiveni račun sačuvaju, kako bi tržna inspekcija mogla utvrdite jesu li trgovci namirnice prodavali u skladu s donesenim zakonskim normama.

Također, upućen je apel i trgovcima na području HNK da se ponašaju u skladu sa zakonima i pravilnicima koji su na snazi kada je prodaja životnih namirnica građanima u pitanju.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti