Tvornica kartona i ambalaže Cazin: Prenapuhane cijene na početku prodaje

15.02.2012. 12:40 / Izvor: eKapija.ba
Tvornica kartona i ambalaže Cazin: Prenapuhane cijene na početku prodaje

Cazinska Tvornica kartona i ambalaže odlukom Općinskog suda u Bihaću ipak neće ići u likvidaciju već u stečaj, a prva prodaja imovine stečajnog dužnika održat će se 8. marta 2012. godine.

Tvornica se prije stečaja nalazila u stopostotnom državnom vlasništvu Vlade Unsko-sanskog kantona, a jedan dio imovine prodat je u maloj privatizaciji koju je od 1999. do 2002. godine provodila Kantonalna agencija za privatizaciju, da bi potom tvornica prešla u nadležnost Federalne agencije za privatizaciju.

Vrijednost neprivatizovane imovine dovoljna je za isplatu potraživanja povjeriocima, među kojima su najznačajniji radnici. Od građevinskih objekata, najveću cijenu nose objekat za pripremu mase (3,7 miliona KM), objekat za doradu (1,3 miliona KM), biološki bazen (669.066 KM), taložnik (603.767 KM) i upravna zgrada (573.484 KM).

U krugu preduzeća nalazi se velike parcele zemljišta, a najvrijednije je ekonomsko dvorište od 44.994 metara kvadratnih koje će se prodavati za četiri miliona.

Samir Beganović, zaposlenik ove kompanije, sumnja da će imovina biti prodata po ovako visokim cijenama. "Ovo je prva procjena i ona nije realna. Ipak, ako bi prodali po upola manjoj cijeni, opet bi bilo dovoljno za isplatu dugova, koji iznose oko milion i po maraka. Potraživanja 37 radnika su sva priznata, njima će biti plate koje nisu dobili 15 mjeseci, a neki i dvije godine", kazao je Beganović.

On navodi da su male šanse da na lokaciji Tvornice kartona i ambalaže bude pokrene ista proizvodnja s obzirom da su sve glavne mašine prodate 2006. godine. Ostali objekti su prazne zgrade u kojima je pogodno pokretanje različitih djeatnosti.

Preostala infrastruktura, saobraćajnice u krugu preduzeća, elektro, vodo, ptt kanalizaciona infrastruktura, trebala bi preći u vlasništvo općine Cazin, koja je vlasnik komunalnih preduzeća u tom gradu.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti