Analiza građevinskih proizvoda: Nedostatak licenciranih laboratorija koštat će nas tržišta

20.02.2012. 11:56 / Izvor: eKapija.ba
Analiza građevinskih proizvoda: Nedostatak licenciranih laboratorija koštat će nas tržišta

Nepostojanje licencirane laboratorije za kontrolu kvaliteta građevinskih proizvoda u Bosni i Hercegovini domaćim proizvođačima otežava izvoz na evropsko tržište, koji najviše zavisi od toga da li naši proizvodi imaju neophodne certifikate po važećim EU standardima.

Kako se građevinski materijal iz BiH uglavnom izvozi u Hrvatsku, ulazak ove zemlje u Evropsku uniju u julu 2013. godine će predstavljati poteškoću za sve naše izvoznike koji svoje proizvode nisu certificirali kod institucija akreditovanih od Evropske unije.

Osnivanje laboratorija za analizu građevinskih proizvoda čiji će certifikati biti priznati na stranom tržištu je neophodno kako bi domaće kompanije pojačale svoju konkurentnost i zaštitile se od uvoza proizvoda sumnjive kvalitete.

"U BiH imamo institute za certificirane građevinskih proizvoda, kao što je to naprimjer Građevinski fakultet u Sarajevu, čije analize jesu kvalitetne, ali njihovi certifikati nisu priznati čak ni u zemljama u okruženju", kaže za eKapiju Dženana Hodžić, sekretar Udruženja građevinara pri Privrednoj komori FBiH.

Ona naglašava da proizvodi sa našim certifikatima prilikom izvoza moraju proći ponovnu provjeru te dobiti certifikat Republike Hrvatske, što nije slučaj sa izvozom hrvatskih proizvoda, koji su na našem tržištu priznati sa certifikatom iz Hrvatske.

Predstavnici građevinarskog sektora insistiraju da se osnuje institucija koja će izdavati certikate i ujedno obezbijediti njihovu relevantnost i kredibilitet. Na taj način bi se forsirali i izvođači radova da nabavljaju materijal od domaćih dobavljača.

Prema analizi koju su uradili stručnjaci Vanjskotrgovinske komore BiH, certifikate imaju jedino Tvornica kreča Doboj i Tvornica cementa Kakanj, koje su i do sada izvozile u Hrvatsku i EU. Izvozne kompanije, prema njihovom mišljenju, što prije trebaju da pristupe pristupe certificiranju svojih proizvoda kod nadležnih certifikacijskih institucija, zašto će im trebati i vrijeme i novac.

Uspostavljanjem instituta za certificiranje proizvoda u Bosni i Hercegovini, domaće vlasti bi napokon učinile nekoliko jednostavnih, ali vrlo važnih koraka za građevinsku industriju BiH, smatra Samir Kovačević, direktor prodaje u Tvornici opeke Sarajevo,

"Organizacija instituta graditeljstva u BiH na način da postane relevantan i priznat institut za certifikaciju proizvoda znači da ne bi morali plaćati stranim institutima certifikaciju. To bi ujedno podrazumijevalo unificiranje standarda kvalitete kojim bi se regulirala kvaliteta i karakteristike građevinskog materijala čime bi ograničili uvoz robe upitne kvalitete i motivirali domaće proizvođače da već sada razmišljaju o ulaganju u kvalitetu i standard", ističe Kovačević.

Tvornica opeke Sarajevo, koja posluje u okviru Divizije za ciglu i crijep u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, svoje proizvode namijenjene za izvoz certificirala je pri Institutu IGH Zagreb, čiji će certifikati nakon ulaska Hrvatske u EU, biti važeći bilo gdje u Evropi.

Kovačević smatra da bi uspostavljanje sličnog instituta u Bosni i Hercegovini pomoglo proizvođačima građevinskog materijala da spremno dočekaju trenutak ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU te postavili zdrave temelje kvalitete evropske razine u BiH.

Upostavljanje instituta za provjeru kvaliteta građevinskih materijala jedna je od preporuka navedena u izvoznoj strategiji koja treba usvojiti Vijeće ministara BiH.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti