Program zapošljavanja i zadržavanja mladih (YERP) provodi se i u Bosanskoj Krupi

09.09.2011. 08:27 / Izvor: eKapija.ba
Program zapošljavanja i zadržavanja mladih (YERP) provodi se i u Bosanskoj Krupi

U kabinetu općinskog načelnika Armina Halitovića, jučer je upriličeno potpisivanje Ugovora o sufinansiranju zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva „400+“, a prema programu zapošljavanja mladih bez radnog iskustva koji je sufinansiran od strane Općine Bosanska Krupa.

Vrijednost kompletnog projekta je šest miliona USD (oko 10 miliona KM), a finansiran je od strane španske Vlade putem Fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva. Kako bi se postigli bolji rezultati YERP projekt je implementiran od strane pet UN agencija.

Ranije je tim povodom u posjeti bosanskokrupskoj općini boravila delegacija UNDP-a, kada je načelnik Halitović potpisao Sporazum kojim je Općina Bosanska Krupa odvojila 15.000 KM, te time potvrdila svoje učešće i opredjeljenje u pogledu realizacije projekta.

Svrha projekta je da zadrži mlade u BiH i pruži im maksimalnu pomoć u usavršavanju, sticanju neophodnih znanja i vještina, kako bi svojom konkurentnošću na tržištu rada pronašli odgovarajući posao.

Po javnom pozivu za učešće u ovom programu odabrano je pet poslodavaca, kod kojih je priliku za radno iskustvo dobilo sedam mladih sa područja općine Bosanska Krupa. Petero sa visokom, a dvoje sa srednjom stručnom spremom.

S obzirom da će YERP projekt, u kojem učestvuje i Općina Bosanska Krupa i Zavodi za zapošljavanje sufinansirati njihove neto plate, ovo će biti ujedno i prilika za poslodavce da pojačaju svoje redove mladim kadrom za koji će plaćati samo doprinose.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti