Konačno pokrenut povrat imovine bh. preduzeća

15.01.2011. 10:44 / Izvor: Dnevne novine SAN
Konačno pokrenut povrat imovine bh. preduzeća

Pošto je postalo izvjesno da će imenovanje rukovodstva i početak rada Direkcije za pasivni podbilans FBiH pričekati još neko vrijeme, u Federalnoj agenciji za privatizaciju konačno je pokrenuta procedura povrata imovine preduzeća iz FBiH u zemljama regiona.

Koliko ima objekata

Postupajući po zakonu o početnom bilansu u kojem je definisano da se tužbe za svaku nekretninu podnose posebno, a kojom se traži povrat nekretnine i uknjižba na Vladu FBiH, Agencija je sa advokatom iz Beograda potpisala ugovor čiji je predmet povrat nekretnina preduzeća iz Federacije, među kojima su Agrokomerc, Šipad, Hepok, a u toku je dogovor sa advokatom iz Hrvatske od koje će se pored imovine Agrokomerca, za sada, potraživati i niz objekata u Gradcu.

"Mi mislimo da ne treba postupati po Uredbi Vlade Srbije koja osporava vlasnišvo koje je zagarantovano međunarodnim ugovorom o sukceciji i da je ovo jedina procedura po kojoj se treba postupati, kako bi se steklo pravo na povrat imovine. O tržišnoj vrijednosti imovine još uvijek se ne može govoriti, jer postoji samo procjena knjigovodstvene vrijednosti iz 1999. godine. Ali, kada se vidi spisak imovine, jasno je da se radi o ogromnoj vrijednosti", rekao je za «San» Fikret Talić pomoćnik direktora za pasivni podbilans Agencije za privatizaciju FBiH.

Samo "Agrokomerc" je u početnom bilansu 1999. i 2004. godine prikazao da u pasivnom podbilansu ima 24 objekta, od čega 16 u Hrvatskoj, pet u Srbiji, a po jedan u Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori, ali je Agencija našla još 40 "Agrokomercovih" objekata u regionu, koje je uvrstila u centralni registar.

U Beogradu ovo preduzeće ima sedam poslovnih objekata i zgrada, od kojih je jedan prostor u Ulici Kneza Miloša. Jedan objekt ima šest spratova, a u posjedu su dva stana i poslovni prostori u Novom Pazaru, Nišu i Crvenki.

U Hrvatskoj imaju poslovne prostore u Splitu, Vrginmostu, Šibeniku, Katinovcu, pet kuća i jedan stan u Rijeci, kuću u Opatiji, Centar za rehabilitaciju Topusko kao i hotel "Belvedere" u Dubrovniku, stambeno-poslovni prostor na Trešnjevci u Zagrebu još četiri poslovna prostora uključujući jedan u poslovnom tornju "Zagrepčanka", tri poslovna centra u Cetingradu, dvije peradarske hale i poljoprivredno dobro Maljevac. U Crnoj Gori, "Agrokomerc" ima poslovno-skladišni prostor u Herceg-Novom, kao i poslovne objekte u Skoplju i Ljubljani.

Međunarodni sud

Pošto se radi o pravu koje ne zastarijeva, u Agenciji su spremni tužbama ići do međunarodnog suda, a oko pedeset predmeta je upućeno preko Pravobranilaštva FBiH. Kako kaže Talić, teško je predvidjeti bilo kakav rok za okončanje postupaka, ali je bilo krajnje vrijeme da se postupak počne, što je nekada teško, jer je neko u posjedu nekretnine već 20 do 30 godina, formirana su preduzeća...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti