Elektroprivreda BiH: Za razvoj elektroenergetskog sistema 54,5 miliona KM

20.10.2011. 11:42 / Izvor: Fena
Elektroprivreda BiH: Za razvoj elektroenergetskog sistema 54,5 miliona KM

Elektroprivreda BiH (EPBiH) će do 2013. godine u razvoj elektroenergetskog sistema na području Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Sarajevskog, Bosanskopodrinjskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona investirati dodatnih 54,5 miliona KM.

Projekt izgradnje i modernizacije elektroenergetske infrastukture koji se finansira iz kreditnog aranžmana s Evropskom investicionom bankom (EIB) nastavak je ulaganja u izgradnju i modernizaciju elektrodistributivne mreže, rekonstrukciju i izgradnju elektrodistributivnih objekata s ciljem da se osigura povećanje sigurnosti, pouzdanosti i kvaliteta isporuke električne energije kupcima kao i smanjenje gubitaka električne energije i povećanje efikasnosti rada elektrodistributivnog sistema, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Realizacijom planiranih investicija dodatno će se poboljšati naponske prilike, smanjiti broj i trajanje beznaponskih pauza i omogućiti nova priključenja industrijskih potrošača, pogona male privrede i domaćinstava na elektrodistributivnu mrežu Elektroprivrede BiH, a što ima direktan uticaj na razvoj privrede te socijalnu stabilnost države.

Kako se navodi u saopćenju, realizacijom ovih investicija stvaraju se tehničko-tehnološke pretpostavke za uspješno obavljanje funkcije „javnog servisa“ u skladu sa zakonskim propisima i reguliranim obavezama prema kupcima električne energije.

"Kreditni aranžman s Evropskom investicionom bankom je drugi veliki kreditni program u djelatnosti distribucije električne energije u EPBiH čija relizacija je počela nakon što je uspješno okončan projekt Power IV- program rekonstrukcije distribucije u vrijednosti od 40,2 miliona KM a koji je finansiran kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj(EBRD)", saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti