Uoči susreta s njemačkim privrednicima u Sarajevu: Sagovornici stižu iz liderskih kompanija

12.09.2011. 11:20 / Izvor: Oslobođenje
Uoči susreta s njemačkim privrednicima u Sarajevu: Sagovornici stižu iz liderskih kompanija

Najavljeni dolazak privrednika iz njemačke oblasti Saarland u Sarajevo i razgovor s njima koji će 27. septembra biti upriličen u organizaciji Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH pobuđuje veliki interes domaćih kompanija.

Prema riječima Lejle Sadiković, koja je u Komori zadužena za pripremu ovog susreta, već se prijavilo desetak naših firmi, među njima Energoinvest, Hidrogradnja, Tuzlanski sajam...

"Bilo je i mnogo upita u vezi s kompanijama iz Njemačke koje čine ovu privrednu delegaciju i uslovima učešća u razgovorima, pa očekujemo da će u narednih nekoliko dana biti potvrđeno mnogo više prijava", kazala je ona.

Delegaciju iz Njemačke predvode Axel Kampf iz ministarstva nauke i privrede Sarske oblasti i Jozef Schmitt iz Sarske internacionalne centrale za produktivnost i tehnologiju. Privrednici predstavljaju kompanije koje se bave energijom, rudarstvom, građevinarstvom, mašinogradnjom, preradom drveta, zaštitom okoliša, telekomunikacionim tehnologijama i uslužnim djelatnostima. Mnoge od njih su svjetski lideri u određenim oblastima, poput KSB AG (proizvodnja pumpi za vodoprivredu), Wolfgang Preinfalk GmbH (rudarstvo)...

"Radi se o ozbiljnim potencijalnim partnerima, zainteresiranim i za ulaganje u BiH i zajedničke poslove s bh. Firmama. Njemačka je najznačajniji evropski partner u BiH, pa je logična obostrana želja da se to partnerstvo ojača i proširuje novim kontaktima, razgovorima i, nadati se, poslovima", zaključila je Lejla Sadiković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti