Ugrožena proizvodnja duhana u Bosni i Hercegovini

14.07.2011. 14:55 / Izvor: InfoKom
Ugrožena proizvodnja duhana u Bosni i Hercegovini

Grupacija proizvođača, prerađivača i prometnika duhana i duhanskih prerađevina ima 14 članova, a to su Fabrika duhana Sarajevo, Bosanac d.d. Orašje, Duvan a.d. Bijeljina, Duhanprodukt Grude, Fabrika duvana Banja Luka, Duhan d.d. Gradačac, Philip Morris BH d.o.o. Sarajevo, Agrar d.o.o. Ljubinje, ZZ Obudovac, ZZ Slatinka Gornja Slatina, Imperial Tobacco BH Sarajevo, JT International a.d. Senta Sarajevo, TDR d.o.o. Sarajevo i Duhanska stanica Stolac.

Na nedavno održanoj Skupštini na mandat od četiri godine izabrani su novi članovi Odbora Grupacije. Predsjednik je Ranko Stanić iz Fabrike duvana Banja Luka, dopredsjednik Tomo Benković iz firme Bosanac d.d. Orašje, potpredsjednik Kemal Jakić iz firme Imperial Tobacco BH Sarajevo. Članovi Odbora su Blaž Vlašić iz Duhanprodukta Grude i Sead Hadžimusić iz Fabrike duhana Sarajevo, piše InfoKom.

Sve slabiji otkup duhana

U Bosni i Hercegovini proizvodnja duhana je ograničena na područje Posavine, Semberije i Hercegovine. U proteklih nekoliko godina pa do danas proizvodnja duhana je značajno smanjena. Mnoge otkupne stanice kako u Hercegovini tako i u Posavini prestale su sa otkupom duhana. Poljoprivrednici su sve manje zainteresovani za ovaj vid proizvodnje. Tvornica duhana u Ljubuškom više ne postoji, Fabrika duhana Mostar ne radi, a Fabrika duvana Banja Luka sa velikim problemima održava svoje postojanje.

Uvoz duhana i duhanskih prerađevina u periodu od pet mjeseci ove godine iznosio je 47.539.657 KM. U strukturi uvoza, na prvom mjestu nalaze se cigarete, cigarilosi i cigarete od duhana ili zamjena duhana sa 86 % učešća, zatim neprerađeni duhan i duhanski otpaci sa 12 % i ostali prerađeni duhan i prerađene zamjene duhana sa 2%. Vodeće zemlje uvoza bile su Hrvatska, Francuska i Švicarska.

Izvoz duhana i duhanskih prerađevina u periodu od pet mjeseci ove godine iznosio je 6.215.909,77 KM. U strukturi izvoza na prvom mjestu nalaze se cigarete, cigarilosi i cigarete od duhana ili zamjena duhana sa 59%, zatim neprerađeni duhan i duhanski otpaci sa 32% i ostali prerađeni duhan i prerađene zamjene duhana sa 9%. Najviše proizvoda izvezeno je u Srbiju, Hrvatsku i Kipar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti