Od sutra moguć prijenos brojeva u fiksnoj, a od iduće godine i u mobilnoj telefoniji

31.08.2011. 16:08 / Izvor: eKapija.ba
Od sutra moguć prijenos brojeva u fiksnoj, a od iduće godine i u mobilnoj telefoniji

Građanima Bosne i Hercegovine će od sutra biti dostupne usluge prenosivosti brojeva u fiksnoj mreži. Iz Regulatnorne agencije za komunikacije (RAK) kažu da im je nakon ovog koraka, namjera uskoro korisnicima ovakvu mogućnosti osigurati i u mobilnoj telefoniji. Na tome se već rade pripreme.

Naime, za uvođenje ove usluge u mobilnoj telefoniji operateri su imali rok da do 30. 6. 2011. godine urade tehničku pripremu za pružanje ove usluge. Do tog datuma, prema informacijama RAK-a, za pružanje ove usluge uspio se pripremiti samo Telekom Srpske, dok ostala dva operatera nisu. Iz tog razloga je danas BH Telecomu i HT Mostaru izrečena kazna od po 30 000 KM zbog nespremenosti za uvođenje usluga prenosivosti brojeva u mobilnoj telefoniji.

Njima je postavljen novi rok- 31.12.2011. godine. Do tog datuma ova dva operatera moraju izvršiti sve potrebne tehničke i administrativne radnje u svojim mrežama kako bi svi pretplatnici u Bosni i Hercegovini sa 1.1.2012. godine mogli početi sa korištenjem usluge prenosivosti telefonskih brojeva u mobilnoj telefonskoj mreži.

Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a, kaže da će, nakon što je ta mogućnost pružena građanima u fiksnoj telefonij, ovom uslugom korisnici moći izvršiti odabir telekom operatera bez promjene mobilnog broja koji trenutno imaju.

Smatra da će interes za prenosivost brojeva u mobilnoj telefoniji biti čak i veća nego u fiksnoj. No, naglašava da će vrijeme pokazati hoće li pretplatnici ostati vjerni svojim tradicionalnim operaterima, te do koje mjere će ova usluga biti iskorištena.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti